Jak bardzo dodatek do FF AdBlock spowalnia przeglądarkę?

Witam,

jeśli zastosujemy subskrypcję AdBlocka w Firefoxie to w opcjach dodatku można zauważyć całą listę obiektów do zablokowania.

Jeśli posortujemy je malejąco wg użycia to okazuje się, że 2/3 filtrów (piszę tu o moich odwiedzinach na stronach, na których bywam) w ogóle nie pracuje, ponieważ nie ma ku temu okazji.

Pytanie brzmi: czy jak powyłączam w opcjach nie używane filtry to odciążę w jakimś stopniu FF?

Czytałem, że robienie wielu subskrypcji na raz (czyli pobieranie długich list filtrów) zamula przeglądarkę.

Skoro moje surfowanie w sieci nie uaktywnia 2/3 filtrów to może je wyłączyć?

Pozdrawiam…

Wszystki mi znane dodatki obciazają przeglądarki i mają negatywny wpływ na przeglądanie internetu.AdBlock,SimpleBlock,AdBlockPro,AdMuncher.

U mnie najlepiej się sprawdził ADStop.

Oczywiscie to kwestia gustu.

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/p … /#addon-11

http://blog.mozilla.com/addons/2011/04/ … rformance/

W. Palant pisze:

“[…]Even with all the caching done in the current Adblock Plus version, loading up EasyList with its 11 thousand filters is taking its time. Most of that time is taken up by Gecko’s parsing of the CSS file generated by Adblock Plus (200ms on my laptop in Minefield, it’s more than 700kB).[…]”

Wydaje się więc, że chyba możesz usunąć filtry, które nie pracują, choć ja w to osobiście nie ingeruję, parę setnych mnie nie zbawi :slight_smile:

Mnie się wydaje, że adblock nie obciąża(a chyba mam ustawione 20 subskrypcji jak nie więcej), bo nie widzę różnicy przed i po instalacji. Niektóre szybciej się wręcz wczytują, bo nie muszę czekać na załadowanie reklamy…

chyba przetestuję na wielu subskrypcjach i sam sprawdzę czy obciąża, jeśli nie muli przy 20 to coś w twojej wypowiedzi jest.

Po prostu trzeba patrzeć jakie subskrypcje się dodaje, bo są takie co mogą spowolnić. Można je poznać po tym, że po dodaniu pokazuje znaczek i jak na niego się najedzie, to pisze właśnie, że ta subskrypcja może spowolnić wczytywanie stron…