Jak bezpiecznie usuwać duplikaty plików?

Rożni się od Ccleanera tym, ze w rejestrze wykrywa więcej zbędnych wpisów, złych deinstalatorów, a co najważniejsze, usuwa zbędne ścieżki po dawno usuniętych programach. JetClean tworzy logi, a także ma opcję portable, którą można trzymać na D. W Ccleanerze w autostart, zaplanowane zadania, wystarczy wyłączyć log JetCleac, ale nie usuwać. Jest super. Działa na moim laptopie na win7 i poczciwym XP. Odkurzacz trzepie po aktualizacjach, zaś JetClean i Ccleaner, po każdym odinstalowaniu czegoś, albo, gdy widzę, że film mi się wolniej buforuje. Cóż, w opcje można odznaczać, jak czyszczenie RAM. Nie wnikam w to, co usuwa JetClean, bo od roku naprawdę się stara i nie psuje systemów. Czasem się przyglądam.

Druga sprawa, to, że po formacie tracisz programy instalowane na inny dysku, a nigdy nie wiesz, czy prąd wyłącza w trakcie i system trzeba reanimować, a nie stracić danych. Odpukać.

Na dysku C w common files programy umieszczają współdzielone pliki. Działanie takiego finereadera potrzebuje wielu bibliotek DLL, także wiele współdzieli z innymi aplikacjami. Weź pod uwagę też pakiet biurowy, dostęp do grafiki w systemie itd. To program kobyła mieli systemem. Gry są na GB-ty, więc, gdy procesor wytrzyma i grafika, to instaluje się na drugim dysku. Ale mocny musi być komputer. System tworzy też wiele plików tymczasowych. Żeby windowsowi ulżyć, albo korzystamy z kilku lekkich programów, odpowiedników dużego, lub portable na D. Jak zrobić portable z programu instalacyjnego? To proste. Poczytaj w necie. Programy portable uruchamiają się w windows przez portable device, jakby w emulatorze. Pewnie, że w settings powstanie folder, ale to kilobajty. Np. gra pc portable zapisuje się w katalogu w folderze tej gry, na D. Normalnie program na C jest porozrzucany. Portable ma plik wsadowy z sytemu, plik z ustawieniami konfiguracyjnymi, oraz exe i folder zapisu.

Wracam do tematu bowiem, zaktualizowałem CCleanera do wersji 4 i wśród wielu nowości i poprawek pojawiła się tam pewna nowa i chyba dość istotna opcja czyli File Finder do wyszukiwania tych duplikatów plików.

I chcę się was poradzić bo podobno wszystko co ten program wymiata jest całkowicie bezpieczne - czy rzeczywiście tak jest ?

Pokazuję listę tych plików znalezionych w CCleanerze > Narzędzia > File Finder : tutaj

program automatycznie wyszukuje te pliki, ale wybierać i usuwać już trzeba ręcznie. I nie bardzo wiem które z tych obiektów są tymi do usunięcia, a widzę że w sumie to udałoby się sporo wolnego miejsca odzyskać ? Pomóżcie. :smiley:

To nie jest bezpieczne: http://translate.google.pl/translate?hl … CEMQ7gEwAg

Więc na Twoim miejscu darowałbym sobie to.

No więc właśnie dzięki za przypomnienie o tej ciemnej stronie tych dubli. Nie od dziś wiadomo, że wyszukiwanie wyszukiwaniem i te duplikaty stwarzają tylko same kłopoty, a i tak trzeba wiedzieć i to dokładnie co można usunąć.

Liczyłem trochę na waszą pomoc w zidentyfikowaniu tego, no ale skoro tak się sprawy mają to w porządku.

Tak myślę, że może jednak lepszym sposobem od usuwania jakichkolwiek dubli jest deinstalacja nieużywanych plików i programów :?

Jaki system dokładnie masz?

Uaktualniłem, poczyściłem i sprawdziłem duplikaty. Mam tak samo XP. Popatrzyłem się na ustawienia File Finder i nic nie odznaczałem, a dałem tylko dysk C. Pokazało mi tylko sześć pozycji dubli w moich dokumentach, identyczne w nazwie, wielkości i dacie modyfikacji. Niektóre Twoje duble są ważne i trochę różnią się nazwą. Jeden ma w nazwie “client”, drugi “plugin”. U mnie bezpiecznie się skasowało co drugie. Nie wiadomo, czy masz też ccenhancer. Kiedyś się na nim przejechałem, nie pobieram dodatku i trzymam się tylko bezpiecznych ustawień ccleanera. To, że duplikaty dotyczą dwóch dysków, to akurat jest normalne, bo ja też na D instaluję programy, ale windows gospodarzy nimi w folderach settings na C. Ja bym nie łączył wyszukiwania dubli na dwóch dyskach jednocześnie, żeby nie zrobić kuku.

To jest Windows XP Pro z dodatkiem Service Pack 3 32-bitowy.

@Bogdan_G

Dodatek portable CCenhancer rozszerzający CCleanera o wiele innych pozycji pobrałem już dawno, ale na razie nie uruchamiałem go właśnie z uwagi na brak pewności co obsługuje i czyści ten dodatek i czy bezpiecznie rzecz jasna.

Wymaganego tutaj .NET Frameworka w wersji 3.5 oczywiście posiadam.

Masz rację lepiej jest rozdzielać dyski i w ogóle lokalizacje do wyszukiwania, ja tutaj chciałem tylko pokazać tak przykładowo jakie to są pliki w ogóle.

Co do duplikatów to tak ogólnie wraca stara prawda, że nie jest istotne co jest wykryte jako duplikat bo to jest tylko stwierdzenie samego faktu przez funkcję programu, ale zupełnie czymś innym jest wiedza o tym czym dany obiekt jest i czy można lub chce się go usunąć.

Właśnie dlatego podejrzewam program nie kasuje ich automatycznie, a zawsze daje możliwość wyboru.

Tutaj muszę przyznać wciąż i zawsze udaje mi się wpadać w pewną pułapkę myślową gdyż wydaje mi się, że duplikaty plików muszą być zawsze usuwane. Tymczasem to najpewniej wcale nie musi tak być. I jak się okazuje często nie jest.

To powinno wystarczyć: optymalizacja-odchudzanie-windowsa-opis-krok-kroku-t76580.html