Postanowiłem odkopać wątek i spojrzeć na sprawę od bardziej praktycznej, konkretnej strony i zarazem prosić was jeszcze o rady (wszelkie mile widziane).
Otóż przeskanowałem dogłębnie i szczegółowo dyski *C:* i *D:* a programie Auslogics Duplicate File Finder , ze wszystkimi opcjami w poszukiwaniu tzw. duplikatów.
I bardzo proszę was o rady, bo w Auslogics nie bardzo wiadomo co w ogóle jest duplikatem i najbezpieczniej jest ręcznie je wybierać i usuwać, żeby jakieś programy i system nie padł, nawet mimo robionej kopii bezpieczeństwa.
Tak, ale to przy tej ilości plików jest czasochłonne, a przydałaby się też jakaś wiedza o tych plikach.
I to nawet w tak niedocenianym i jakoby wręcz szkodliwym działając w trybie automatycznym i zbiorowym programie jak Auslogics Duplicate , cyt.:
Hurtowo może rzeczywiście lepiej nie, ale ręcznie raczej tak - tu proszę jeszcze o wszelkie wasze sugestie.
I wreszcie podaję pełną listę screenów z wykonanego skanu, rzecz jasna pokawałkowanych, bo jako całość to bardzo duży plik: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.
W sumie rozmiar wszystkich znalezionych plików wynosi blisko 700 MB , a więc jest o co walczyć, chyba że nie są to zbędne pliki a w każdym razie nie wszystkie, tylko wręcz przeciwnie są potrzebne ?
Tylko czy rzeczywiście warto zaznaczać wszystkie lokalizacje, czy np. z *C:* w ogóle nie, albo niektóre - bo tych systemowych chyba program nie rusza ?
A z **D:**? - tam nie ma nic systemowego, to ja doinstalowuję, a więc raczej bezpiecznie, tylko czy wszędzie tzn. w każdej lokalizacji jakieś programy się nie sypną ?
Z drugiej strony są tworzone przecież kopie bezpieczeństwa ?
A jak z opcjami programu ? - czy lepiej zaznaczyć wszystkie w opcji Szukaj wszystkich typów plików tj. _ Obrazy _, _ Pliki dźwiękowe _, Pliki video , _ Archiwa _ i _ Aplikacje _ czy tylko wybrane, poza tym opcje _ Ignoruj nazwy plików _ i _ Ignoruj daty plików _ oraz oczywiście ich rozmiar od 1 GB w dół, aż do 0 B ?
Poza tym przeskanowałem dodatkowo jeszcze tak chwalonym i nie wątpię, że relatywnie bezpiecznym z punktu widzenia autentyczności tych duplikatów Odkurzaczem 13.23 , cyt.:
w opcji _ Skanowanie _ (dla C:\ i D:) i w trybie _ Zaawansowanym _ - co mi się pierwszy raz zdarza, przyznam. To jest ten screen ze skanu w Odkurzaczu : tutaj
Jest tu pewna istotna różnica, bo łącznie te obiekty mają rozmiar “tylko” 67 MB. W porównaniu do 700 to mało - no, ale to jeszcze zależy co to są za obiekty ?
Dodam, że zarówno w _ Auslogics _ jak i w _ Odkurzaczu _ jeszcze nic nie usunąłem ?
Bardzo proszę o każdą waszą pomoc, radźcie.