Jak byście podzielili ten dysk sposób nr 1 czy nr 2

dysk 250 gb chcę go podzielić albo:

sposób 1:

partycja c 38 gb (system); d 100 gb (na musyzke, filmy i inne stałe w miarę rzeczy); parytycja e 100 gb (gry i inne przejściowe dane) no i dysk w kieszeni 80 gb

czy sposób 2:

c 18 gb; d 60 gb (gry), e 80 gb (multimedia), f 80 gb (dane czasowe)

g 80 gb kieszeń na kopie ważnych danych

Na system max do 6-8-10 GB, resztę dzielisz jak Ci odpowiada.

pierwszy sposub chyba lepszy :mrgreen:

no mi poprzednio starczało 8 gb na system razem z programami jak sprawdzilem więc mysle że teraz zrobię na system 18 gb i więcej nie.

myslisz Tobi ze jak partycja systemowa jest mniejsza to dłużej system chodzi w miare sprawnie? poprzednio miałem na systemowym dysku 44gb i miałem tam xp, programy i gry i zawsze po ok 4-5 miesiącach to już się muliło

System powinien być na jak najmniejszej partycji i jak nazwa wskazuje p. systemowa Tylko System! żadnych programów.

to Twoim zdaniem office i wszystkie inne programy na innej partycji instalować? a jak będę robił format c to wtedy tamte programy albo gry odinstalowac najpier czy juz po formacie po prostu koszi instalwac na nowo no bo wiadomo że po foramcie to wiekszość programów nie działa

To po instalacji windowsa formatujesz partycje z programami.

Ja dla przykładu podzieliłem swojego 200GB: system 8GB i reszta: 2 większe* i 3 mniejsze*.

* wybrane mają ta samą wielkość

posłucham Ciebie, i podziele sobie jak w sp.2 a na d zainstaluje gry i programy i zobacze czy teraz będzie lepiej wszystko śmigać a jak coś to zawsze będe mógł pozmieniać rozmiary między partycjami c i d

Dokładnie tak. a ja programy instaluję na D, i to jeszcze w katalogach tematycznych np. D:\Internet, D:\Graficzne, D:\Narzędziowe, itp.

to robię tak

c 8,5 gb - system

d 70 gb - programy i gry

e 80-90

f 80-70

kieszeń na razie jest 45 ntfs i 35 fat ale zrobie z niej 80 gb ntfs

w ogóle czy robi sie format innych partycji niż systemowa co jakiś czas? czy warto czy nie?

jak systemn jest osobno z programami to dłużej chodzi sprawnie? no bo i tak i tak trzeba będzie później obie partycje formatować

nie rozumiem o co tobie biega…?? a po kij chcesz “co chwila” formata robić (jak już to co pewien czas warto zrobić defragmentację partycji, byle nie systemowym defragmentatorem bo ten jest wolny jak żółw)?! format to ostateczność a niektórzy znajdują w tym rozwiązanie na wszystkie problemy, poza tym lepiej mieć więcej mniejszych partycji niż dwie , trzy wielkie żeby nie musieć czekać kilka godzin na defragmentację…

…jak sformatujesz systemowy to programy wystarczy po prostu skasować, lub zostawić i używać dalej (tyle że wtedy pewne powiązania systemowe przestaną obowiązywać, w największym skrócie mówiąc).