partycja c 38 gb (system); d 100 gb (na musyzke, filmy i inne stałe w miarę rzeczy); parytycja e 100 gb (gry i inne przejściowe dane) no i dysk w kieszeni 80 gb
czy sposób 2:
c 18 gb; d 60 gb (gry), e 80 gb (multimedia), f 80 gb (dane czasowe)
no mi poprzednio starczało 8 gb na system razem z programami jak sprawdzilem więc mysle że teraz zrobię na system 18 gb i więcej nie.
myslisz Tobi ze jak partycja systemowa jest mniejsza to dłużej system chodzi w miare sprawnie? poprzednio miałem na systemowym dysku 44gb i miałem tam xp, programy i gry i zawsze po ok 4-5 miesiącach to już się muliło
to Twoim zdaniem office i wszystkie inne programy na innej partycji instalować? a jak będę robił format c to wtedy tamte programy albo gry odinstalowac najpier czy juz po formacie po prostu koszi instalwac na nowo no bo wiadomo że po foramcie to wiekszość programów nie działa
posłucham Ciebie, i podziele sobie jak w sp.2 a na d zainstaluje gry i programy i zobacze czy teraz będzie lepiej wszystko śmigać a jak coś to zawsze będe mógł pozmieniać rozmiary między partycjami c i d
nie rozumiem o co tobie biega…?? a po kij chcesz “co chwila” formata robić (jak już to co pewien czas warto zrobić defragmentację partycji, byle nie systemowym defragmentatorem bo ten jest wolny jak żółw)?! format to ostateczność a niektórzy znajdują w tym rozwiązanie na wszystkie problemy, poza tym lepiej mieć więcej mniejszych partycji niż dwie , trzy wielkie żeby nie musieć czekać kilka godzin na defragmentację…
…jak sformatujesz systemowy to programy wystarczy po prostu skasować, lub zostawić i używać dalej (tyle że wtedy pewne powiązania systemowe przestaną obowiązywać, w największym skrócie mówiąc).