Cześć, jak mogę całkowicie wyłączyć dostęp do internetu w nokii 500? Pytam bo wziąlem tę nokię na abonament 56,90 a teraz przyszedł sms i naliczyło mi jakieś 80zł
w ustawieniach powinienes znalezdz takie opcje, nie mam nokii wiec nie wiem gdzie to jest…
innym sposobem bedzie usuniecie profilu internetowego… nie bedzie profilu do internetu to i sie nie polaczy
Najbezpieczniej będzie usunąć profile - w ustawieniach różnie to może być, wyłączysz a i tak może coś dalej sobie przemycać, u mnie tak było - niby wyłączyłem, odpaliłem przeglądarkę i nadal mogę korzystać, po usunięciu profilu problemu nie mam. Gorzej, jeżeli masz brandowany soft to wtedy może być zabezpieczony kłódką i nie usuniesz go. Wtedy pozostaje albo wgranie czystego, niebrandowanego softu albo :
Hmm tylko w : ustawienia >> profile mam coś takiego jak : Ogólny, Bez dźwięku, Spotkanie, Na zewnątrz, Pager, Offline. I nie ma w ogóle opcji dzięki której mógłbym usunąć jakiś profil.
to nie te profile… wejdz w ustawienia i szukaj cos takiego jak lacznosc, konta internetowe itp
– Dodane 29.01.2012 (N) 19:32 –
Dobra, od początku. Nokia 500 to, jakby nie patrzeć i kogo słuchać smartphone, więc trzeba się pogodzić z tym, że będzie się łączył z netem i pobierał/wysyłał dane. Ale można to wysyłanie drastycznie ograniczyć i to bez żadnych ingerencji w soft.
-
Zacznijmy od widgetów: Odblokowujemy telefon i wchodzimy paluchem w opcje. Tam ustawiamy “widżety w trybie offline”.
-
Poczta: Jeżeli skonfigurowaliśmy sobie mail, nie ma zmiłuj, bo nie da się wyłączyć pobierania automatycznego… ale znalazłem w opcjach małą bzdurę. Czy działa? Czas pokaże, bo na razie nie sprawdzałem.
- menu > aplikacje > poczta > wybieramy konto pocztowe > automatyczne pobieranie > dni pobierania > … i odznaczamy wszystko.
;
W tym samym menu wybieramy jeszcze “tylko nagłówki” z “Rozmiar pobr. wiadom.” Tym sposobem komórka nie będzie ciągnąć całych maili bez naszej wiedzy a jedynie nagłówki. ;
- Aktualizacje automatyczne:
- menu > aplikacje > narzędzia > akt. oprogr. > opcje > ustawienia > oznaczamy “aut. spraw. dost. aktualiz.” ;
- Generalnie łączenie z netem:
-
menu > ustawienia > łączność > ustw. administr. > dane pakietowe > połącz. pakietowe > kiedy potrzeba ; << najważniejsze (bo, to właśnie przez ten parametr ginie kasa) ;
-
menu > ustawienia > łączność > ustawienia > przełącz na wlan > tylko znane wlan ;
-
wyk. dan. we własn. kraju > zawsze pytaj ;
-
wykorz. danych za granicą > zawsze pytaj ;
- Przeglądarka:
- w ustawieniach rozwijanych w programie naciskamy ustawienia > ogólne >punkt dostępu > pytaj w razie potrzeby ;
- Mapy nokia:
-klikamy kluczyk > internet > połączenie > offline.
I to chyba tyle.
Bardzo dziękuję wszystkim za cenne informacje.
– Dodane 1 maja 2012, o 12:57 –
Chciabym trochę odkopać mój temat ponieważ zrobilem aktualizację mojego telefonu z systemem Symbian^3 do nowszego o nazwie chyba ‘‘Bella’’. Więc teraz ustawienia są trochę zmienione i inaczej ulokowane i zjadlo mi już 25zl ale nie wiem może to wlaśnie przez tą aktualizację systemu? Także bardzo proszę ponownie o pomoc, jak wylączyć calkowicie internet w nokia 500 z zaktualizowanym systemem ?
Dzwonisz na infolinię operatora i włączasz blokadę na połączenia sieciowe.
Rozsuwasz sobie górna belkę i odznaczasz pierwszą ikonkę - dane mobilne.
Hmm okej, a jeszcze zapytam inaczej. Pewna Pani w plusie zapropnowala mi internet za dodatkowo (chyba) +10 zl na miesiąc wtedy kiedy podpisywalem z nimi ponownie umowę. Jednak wtedy odmówilem. Czy mogę jednak skorzystać z tego? Wystarczy jutro udać się do plusa? I będę dodatkowo placil te +10 zl a nie czasem +25zl jak internet będzie stale wlączony?
Aha wszystko jasne , dziękuje.