Jak czytać oznaczenie procesorów

Witam, trochę już poczytałem na temat, jaki mnie interesuje, ale chciałbym dostać jakąś pełniejszą odpowiedź - otóż mam procesor AMD i myślałem, że im większa przy nim cyferka, tym jest szybszy, ale chyba się myliłem, nie? Mój procesor to AMD Athlon XP 1800+, i w nawiasie we właściwościach systemu jest - 1,62 GHz - i to ta wielkość jest istotna w procku, tak? Pytam, bo u kolegi przeczytałem: AMD Sempron 2300+… ale tylko 1,58 GHZ !? Więc niby więcej ale mniej?

Pytam o to też dlatego, bo w charakterystyce mojej płyty głównej wyczytałem, że największy obsługiwany przez nią procek to 3000+, a z kolei gdzieś wynalazłem, że procek AMD 3000+ to realnie ma szybkość 1,8 GHz czy coś koło tego, więc chyba się nawet nie opłaca szukać jakiegoś szybszego procka, nie? (Swoją drogą to chyba już tylko w antykwariacie ;)).

Proszę o rozjaśnienie i poradę, jak możnaby usprawnić tego mojego kompa i czy warto; przypomnę - AMD Athlon XP 1800+ (dokupiłem pamięci i mam 1 GB, kartę graficzną nVidia GeForce4 MX 440 (64 MB pamięci)).

Z góry dzięki za porady :wink:

Ty masz athlona, a kolega semprona

Różnica jest

Wartość 3000+ / 4200+ itd nie odpowiadają szybkości procesora

Karte graficzną 9800pro 128Mb/128bit używke z allegro

Więcej inwestować się nie opłaca

nie tyle częstotliwości sie liczą co sama architektura układu,

Core 2 duo 2,66 GHz ma znacznie większą wydajność niż Pentium D 2,8Ghz a wydawać by się mogło ze to to samo, niby dwa rdzenie i ta sama podstawka… no a jednak nie do końca.

Co do twojego komputera to myślę że nie ma sensu robić żadnej wymiany, gdyż procesory na socket A(bo podejrzewam że taki masz) są stosunkowo bardzo drogie, ok 200zł czyli tyle za ile można już kupić Core 2 duo, albo athlona x2.

CO możesz zrobić? możesz podkręcić nieco procesor, do 1,8Ghz powinien dojść bez większych oporów, masz GB ramu czyli wystarczająco do zestawu. No i najlepsza rzecz jaką możesz między czasie zrobić to znaleźć stary słoik, zrobić dziurę w pokrywce i całość obkleić szarą taśma. Nie zapomnij o napisie “Mój nowy wymarzony komputer” :wink:

Chyba chodziło ci o Pentium dual core 2,6Ghz a nie 3,6Ghz :smiley: .

no jasne że źle napisałem. Roztrzepany jestem ostatnio, a to wszystko przez to że mają podnieść akcyzę na piwo :wink:

Co do słoika, to raczej odkupię od Ciebie, jak swój będziesz wymieniał na nowy :stuck_out_tongue:

A co do podkręcenia, to podpowiedz mi jeszcze, jak i gdzie to zrobić, bo jedyne co wiem, z podpowiedzi znajomego, to żeby pozmieniać taktowanie oraz ustawienia pamięci, no i znajomy podał mi takie ustawienia do wyboru: 133x11,5 i pamiec ultra; 133x12; 166x9 pamiec normal - i w sumie jadę teraz na podkręceniu, wyświetla mi się nr 1900+ (normalnie to 1800+) a szybkość 1,62 GHz… ale jak dojść do wspomnianej przez Ciebie 1,8? :shock:

Ziutek , jeśli chesz przyspieszy to kup dobrą grafikę np GF 7300GT Galaxy ZALMAN 1,4ns za ~200zł

Wiesz, myślałem o kupnie czegoś, ale 200 zł to może za dużo, a efekt aż taki nie będzie chyba widoczny. Po głowie chodziło mi grafika, która miałaby więcej niż teraz pamięci, a więc nie 64 tylko np. 128 MB. Widziałem takie nVidii właśnie ze 128 MB za ok 100 zł… Czy jakieś inne parametry też powinienem brać pod uwagę czy wystarczy samą pamięc jaką ma karta graficzna?

PS. Spotkały się 2 kocurki :lol:

Powinieneś brać pod uwagę:

-rodzaj pamięci (GDDR3)

-Ilość potoków rnederujących

-ilość jednostek pixel/vertex shader

-częstotliwość taktowania pamięci/procesora graficznego (GPU)

-jakie chłodzenie zamontowano …

Ps. puszczę Ci tego GF 7300GT za 150zł !!

Aha, czyli zachwalasz bo chcesz to sprzedać :wink:

Wydaje mi się jednak, że naprawdę nie potrzeba mi aż takiego sprzętu kupować, jeśli specjalnie nie bawię się ani w graficznych programach, ani żadnych gier nie używam… Co mi z extra grafiki, jak i tak procesor ma swoje ograniczenia i za wiele nie wydoli…?