Jak dać master kompatybilny z slave? w dysku Segate 170GB?


(Power17) #1

Kupiłem Segate 170GB nie moge ustawić go jako master aby podpiąć inny dysk jako dodatkowy na slave :confused: Mam na dysku instrukcje zworek ale niema tam Master compatybile slave :confused: Jest tylko:Master on Slave off(to jest jedno ustawienie zworki),cable select(to jest drugie ustawienie zworki),Limit drive capacity to 32Gbytes(ostatnie ustawienie zworki) takie 3 możliwości ustawienia zworki są pokazane na obrazku na dysku :confused: i nie wiem jak podłączyć drugi dysk jako dodatkowy :confused:


(Piojarek) #2

to bierzesz tego Seagate jako master a ten dodatkowy na slave... tzn. tą pierwszą zworkę ustaw w Seagate


(Power17) #3

przecież wiem że jak chce mieć główny dysk to master a dodatkowy slave... ale pierwsze ustawienie zworki to master ON a slave OFF czyli dysk na slve nie pójdzie... robiłem tak i ni widzi tego dodatkowego dysku...


(Juniorek) #4

noto cos masz zje....

ustawiasz 1 dysk na master

2 na slave <-- musisz zmienic zworke! !!

i ma banglac


(Power17) #5

ja piernicze! przecież wiem że pierwszy dysk z którego ma mi window wskoczyć to ma być na master... a dodatkowy na slave... ale niemam na Segate opcji samego MASTER!! MASTER ON SLAVE OFF rozumiecie? Master włączony slave wyłączony... więc jak mu tak dam zworke to nie będzie widział dysku na slave dodatkowego....


(fiero) #6

A próbowałeś tak podpiąć bo jak narazie piszesz jakie masz ustawienia na dysku ale niepiszesz czy sprawdzałeś to w praktyce.


(Power17) #7

prubowałem tak podpiąć segate zworka na master on slave off a dodatkowy dysk na slave ale nie widział dodatkowego :confused:


(michalj82) #8

Spróbuj ustawić zworkę na Cable Select.


(ak6) #9

Ten opis oznacza, że jak masz zworkę włączoną (on) to masz master, Jak wyjętą (off) to dysk ustawiony jest na slave.

Nie wiem dla czego nie wykrywa ci tego drugiego. Powinien jeśli w biosie ustawioną masz autodetekcję. Połącz jeszcze raz:

pierwszy dysk - master na końcu taśmy

drugi - slave w środku taśmy.

Jak nie zadziała to na próbę daj odwrotnie (zamień dyski):

Ten nowy dysk daj na slave w środku taśmy

a drugi na master na początku taśmy

Jak wywali, że nie ma dysku slave to taśma do kosza i spróbuj na innej.

Jak to nie pomoże to kombinuj inaczej

Daj ten nowy dysk na IDE1 jako master i koniec

a ten drugi podłącz na jednej taśmie na IDE2 z napędem. (dysk - master, napęd - slave)

I daj znać jakie efekty. :slight_smile:


(Ferdek31) #10

a w biosie ustawiłeś wykrywanie dysków na auto?


(Power17) #11

spróbuje :wink: tak jak mówicie... sprawdze w biosie itp. dzięki dam znać jak mi sie uda :slight_smile: pozdro