Jak dodać Games For Windows Live do wyjątków firewall?

Od jakiegoś czasu używam programiku Windows Firewall Control, który bardzo ułatwia korzystanie z wbudowanego w system firewall’a.

Dzięki WFC wystarczy kliknąć prawym klawiszem na dowolną aplikację i można od razu dodać ją do wyjątków zapory. Niestety z GFWL jest inaczej. Sam plik GFWLClient.exe zlokalizowałem i odpowiednio potraktowałem. Niestety kiedy uruchamiam GTA IV zanim wcisnę “play” musze zalogować się do Windows Live.

Wygląda to tak jakby na grę GTA została nałożona nakładka z miejscem na login i hasło.

Problem polega na tym, że kiedy firewall jest wyłączony lub ustawiony na minimalną ochronę to wszystko hula. Kiedy jednak podnoszę poziom ochrony to zalogować do GFWL już nie mogę.

Podejrzewam, że jest to kwestia dodania do zapory jakiegoś portu czy coś, ale nie potrafię znaleźć tej blokowanej przez firewall rzeczy.

Dodałeś jako wyjątek plik .exe z katalogu instalacji gry do wyjątków (chodzi o plik rozruchowy GTA IV)?

Tak

Też nie pomaga.

No to pozostaje chyba jedynie aby ktoś kto ma tą nakładkę w wersji płatnej (masz tam Learning Mode) podał ci jaki monit mu wyskoczył podczas próby zalogowania się z poziomu GTA IV, lub kupno wersji płatnej.