Jak dodać skrypt php w html?


(system) #1

Witam!

Uprzedzam że szukałem na forum i na google.pl ale niestety to co znalazłem nie rozwiązało mojego problemu.. :confused:

Dopiero co rozpocząłem nauke html. Muszę zrobić sklep internetowy na zaliczenie. Mam już index i podstrony w html. Brakuje mi koszyka. Pobrałem sobie gotowy skrypt .php ale nie bardzo wiem co zrobić żeby go umieścić na mojej stronie tak żeby działał.. :confused:

Czy moglibyście mi pomóc? Na razie jestem jeszcze troche zielony w temacie więc proszę o zrozumienie i pomoc..


(Suck) #2

normalnie, w znacznikach <?php ... ?>


(system) #3

Aby php działało to trzeba zmienić rozszerzenie z .html na .php.

ps. Skoro masz zaliczenie to chyba czegoś się nauczyłeś w szkole bo pytasz o podstawy :wink:


(adpawl) #4

jak napisał _Puma, zmienić rozszerzenia np php

...przekonfigurować serwer by rozszerzenie html traktował jak skrypty php

...albo skrypty ładować w ramkach frames/iframe


(system) #5

Zmieniłem rozszerzenie i strona jest ok. Ale koszyk się nie pokazuje (BŁĄD 404 STRONA O PODANEJ NAZWIE JESZCZE NIE ISTNIEJE LUB ZOSTAŁA USUNIĘTA). Już mówie jak to zrobiłem:

Koszyk mam zapisany jako plik koszyk.php. W pliku index umieściłem do niego skrót (a href..) No i gdy klikam na koszyk wyskakuje mi podany wyżej błąd. Nie wiem czy to ja coś źle robie czy może koszyk zawiera błędy?

p.s. Co do szkoły..na razie rozpocząłem html, do php nie dotarliśmy jeszcze a z tego co się orientuje to bez php się chyba nie obędzie.. :confused:

W dniu 02.06.2008 , o godzinie 22:21 został dopisany post przez gizmo

Masz na myśli dodać w pliku httpd.conf linijke

AddType application/x-httpd-php .php .html

??

a w którym miejscu ją dodać?

tu nie bardzo wiem o co chodzi.. :confused:


(adpawl) #6
  1. 404 - brak pliku. ALbo podałeś złą ścieżke, albo trzeba poprawić ścieżki w samym skrypcie

  2. poszukaj, powinno być cos w stylu:

    PHP5

    AddType application/x-httpd-php .php .phtml .php5

    AddType application/x-httpd-php-source .phps

-wystarczy więc, że dopiszesz np. po .php5 rozszerzenie .html 3. jeżeli nie zdecydował byś się na zmianę rozszerzeń ani rekonfig, to w zwykłym pliku html możesz załadować plik php np w ramce iframe:


(system) #7

plik.php mam w tym samym katalogu co reszte więc w zasadzie nie podawałem ścieżki tylko coś takiego:

Koszyk

nie wiem czy tak jest poprawnie.. ?

dopisałem i nadal wyskakuje błąd.. :confused:

umieściłem plik w ramce według kodu powyżej i gdy otworze index.html to na stronie mam kod z pliku .php w scrollboxie.. :confused:

Czy to jest takie trudne czy ja coś źle robie? :frowning:

W dniu 04.06.2008 , o godzinie 19:16 został dopisany post przez gizmo

koledzy.. pomóżcie.. zostały mi dwa dni.. :confused:


(adpawl) #8

A czy aby napewno masz na komputerze postawiony serwer z obsługą php?

-bo coś wygląda jak by ci to php nie chodziło.

Jak nie, to zainstaluj sobie jakiś pakiet WAMP np. Vertrigo http://vertrigo.sourceforge.net/

Jezeli nie w tym problem, to w ramce wstukaj pełną ścieżkę do pliku - wraz z localhostem (127.0.0.1)


(system) #9

mam na komputerze zainstalowanego Krasnala 2.7 To chyba starczy co?

a mógłbyś mi podać przykładową ścieżke? tak żebym miał pewność że dobrze wpisuje..


(adpawl) #10

Krasnal jest już dawno nie rozwijany i sporo błędó zawiera ...lubi się coś w nim wieszać np php czy mysql.

A przykładowa ścieżka, to np.: http://127.0.0.1/plik.php albo http://localhost/plik.php -jeżeli plik znajduje się w głównym katalogu.

http://127.0.0.1/podkatalog/plik.php albo http://localhost/podkatalog/plik.php -jeżeli plik znajduje się w podkatalogu.

...ale o ile dobrze pamiętam w domyślnej konfiguracji krasnala w adresie występuje znak tyldy po localhoście, czyli wyglądało by to jakoś tak:

http://127.0.0.1/~plik.php albo http://localhost/~plik.php

http://127.0.0.1/~podkatalog/plik.php albo http://localhost/~podkatalog/plik.php


(system) #11

Po wpisaniu ścieżki jest mała zmiana.. nadal pojawia mi się scrollBox na stronie.. ale kodu php już w nim nie ma.. :wink: nie mam już sił normalnie.. :confused: