Mam problem z nLite i sterownikami do nowego dysku Sata. Nie moge zainstalować windowsa na nim ponieważ laptop mi go nie wykrywa. Jak dodać te sterowniki za pomocą nLite do instalki Windowsa?
Zaznaczasz opcje integracją sterowników i tworzenie bootowalnego obrazu ISO. Ściągasz sterowniki ze strony producenta, wypakowujesz je (archiwum zip albo exe - ważne aby pliki .inf były na wierzchu w folderze) W nLite wybierasz dodaj > folder sterowników i wybierasz folder z tymi sterownikami. Zaznaczasz wszystkie które dotyczą tylko Xp! Jeżeli nie pisze do jakiego systemu to zaznaczasz. Wybierasz tryb tekstowy. Dalej > Utwórz obraz/wypal na CD. Koniec.
– Dodane 09.03.2010 (Wt) 20:57 –
Zresztą tutaj masz dokładną instrukcje krok po kroku.
A może mi ktoś pomóc w znalezieniu tych sterowników bo mam problem? Dysk to Seagate Momentus 160 GB Sata 5400.
A o co chodzi konkretnie z tymi plikami inf? No bo wydaje mi sie, że mam te sterowniki, tylko to są exe, a nLite pyta o inf…
Źle rozumujesz. Aby wykryło Tobie dysk twardy nie potrzebujesz sterowników do dysku, ale do kontrolera SATA. Jaką masz płytę główną? Jeżeli jest chipset Intela to szukasz Intel Matrix Storage Manager i to coś zawiera sterowniki zarówno dla x86 jak i x64
No to juz znalazlem. Tylko tak: jak wybieram opcje dodania sterownikow w nLite to potrzebuje plik inf a stery sa exe.
A jak uruchomisz ten plik .exe no pierwszym etapem nie jest czasami ich rozpakowanie do jakiegoś folderu, w którego dopiero następuje zasadnicza instalacja?
Niestety z execa nie wyodrębnie Tobie tych plików. Ale zrób tak: zainstaluje normalnie u siebie te sterowniki a on je najprawdopodobniej wrzuci również gdzieś do Program Files (jako kopię).
Natomiast, jeżeli nie znajdziesz to po instalacji zrób wyszukiwanie wszystkich plików nowo utworzonych z czasem utworzenia np. o minutę mniejszym niż będziesz miał godzinę (oczywiście włącz wyszukiwanie w podfolderach oraz w plikach ukrytych i systemowych)
Aha i podaj nazwę płyty głównej/kontrolera SATA