Jak dopasować typ IEEE 802.11 G do N?

Może tytułu nie sformułowałem zbyt poprawnie ale opisuję problem. Internet z kabla, ruter D-Link DIR-615 (informacja na jego stronce Firmware Version: 1,00VG), podłączone cztery lapki trzy z kartą sieciową “n”-ką a niestety jeden (Fujitsu Siemens Amilo Pro v2060 model: M52175), po sprawdzeniu specyfikacji w necie, podają, że karta sieciowa wg standartu IEEE 802.11b a obok IEEE 802.11g. Ten lapek jest podłączony przewodem pod ruter, również jest najstarszy i bez przeróbek od nowości (jedynie świeżo wgrany XP-ek), reszta korzysta z dobrodziejstwa bezprzewodowego.

W opisie o rodzajach ruterów znalazłem informację, która by potwierdzała występujący problem a mianowicie: na lapku z “n”-ką niestety denerwujące spowolnienie streamingu(a nawet zacinanię się-tj. co chwila i znacznie wydłużone buforowanie niż zwykle)-zwykłych telewizji on-line, a samo wchodzenie stron, słabo ale jednak też się da to zauważyć i właśnie dzieje się to wtedy kiedy jest załączony ów nieszczęsny najstarszy lapek. To znaczne spowolnienie, najbardziej denerwujące jednak występuje nieregularnie i nie zawsze kiedy jest widoczne załączenie tego lapka w sieci domowej. Nie wiem czy jest to zależne od tego co wówczas przerabia system (XP)tego lapka czy od aktualnej prędkości dochodzącej z sieci.

Czy jest jakiś sposób aby to poprawić?

Dostępu wejścia na ruter przez stronkę-nie ma ale nie wykluczone, że jeśli będzie potrzebne-będzie do zdobycia u jego właściciela, który decydował bez porozumienia się z użytkownikami o wyborze dostawcy internetu i rutera.

Pozdrawiam i z góry dzięki za opinie, porady.

Wywal tego laptopa do śmieci . Bo tylko do tego się nadaje, ponieważ jest już za stary do obsługi napływających w strumieniu danych z serwera.

Za słabe są pamięci za wolny procesor karta graficzna też nie wydala otwierać nowych stron.

Bez przesady, laptop całkiem przyzwoity. Procesor przynajmniej 2x-3x szybszy niż we współczesnych netbookach, a te dają radę w Internecie (Mam Core2Duo 1.8 i jest 5x szybszy od Atoma 1.6, Pentium M 1.86 ma 1 rdzeń, więc powinien być 2x wolniejszy od Core2Duo, czyli 2.5x szybszy od Atoma, tak na oko, +/-30%)

Karta graficzna niewiele słabsza, ale tylko do niektórych gier nie wystarczy i Vista/7 już jej nie obsługuje.

Pamięci normalne, nie ma co się ekscytować cyferkami które niewiele znaczą, komputer ma DDR2 podobnie jak netbooki, wiele nowych laptopów i stacjonarnych. 533MHz to częstotliwość szyny procesora, a na tą nic się nie poradzi. 512MB wystarczy do Internetu i programów biurowych, kiedyś tyle miałem na stacjonarnym i jeszcze uruchamiałem inne Windowsy pod VirtualPC. Chyba że antywirus zamuli, zależy jaki.

Co do łącza. Jeśli jest podłączony kablem, nie powinno to wpływać na pozostałe połączenia. Ale trzeba wyłączyć kartę bezprzewodową, by i przez nią się nie łączyło.

W sieci N włączenie urządzenia G zmniejsza szybkość pozostałych.

Do laptopa da się również dokupić N na USB, ostatnie są malutkie i pół centymetra do centymetra wystają z obudowy, koszt ok. 30…60zł.