Może tytułu nie sformułowałem zbyt poprawnie ale opisuję problem. Internet z kabla, ruter D-Link DIR-615 (informacja na jego stronce Firmware Version: 1,00VG), podłączone cztery lapki trzy z kartą sieciową “n”-ką a niestety jeden (Fujitsu Siemens Amilo Pro v2060 model: M52175), po sprawdzeniu specyfikacji w necie, podają, że karta sieciowa wg standartu IEEE 802.11b a obok IEEE 802.11g. Ten lapek jest podłączony przewodem pod ruter, również jest najstarszy i bez przeróbek od nowości (jedynie świeżo wgrany XP-ek), reszta korzysta z dobrodziejstwa bezprzewodowego.
W opisie o rodzajach ruterów znalazłem informację, która by potwierdzała występujący problem a mianowicie: na lapku z “n”-ką niestety denerwujące spowolnienie streamingu(a nawet zacinanię się-tj. co chwila i znacznie wydłużone buforowanie niż zwykle)-zwykłych telewizji on-line, a samo wchodzenie stron, słabo ale jednak też się da to zauważyć i właśnie dzieje się to wtedy kiedy jest załączony ów nieszczęsny najstarszy lapek. To znaczne spowolnienie, najbardziej denerwujące jednak występuje nieregularnie i nie zawsze kiedy jest widoczne załączenie tego lapka w sieci domowej. Nie wiem czy jest to zależne od tego co wówczas przerabia system (XP)tego lapka czy od aktualnej prędkości dochodzącej z sieci.
Czy jest jakiś sposób aby to poprawić?
Dostępu wejścia na ruter przez stronkę-nie ma ale nie wykluczone, że jeśli będzie potrzebne-będzie do zdobycia u jego właściciela, który decydował bez porozumienia się z użytkownikami o wyborze dostawcy internetu i rutera.
Pozdrawiam i z góry dzięki za opinie, porady.