Jak drukuje drukarka, gdy brakuje tuszu?

W mojej drukarce kończy się czarny tusz, kolorowy jest OK. Gdy drukuję cały czarny plik PDF, widzę że czarne obrazy są czarne, ale czarna czcionka już nie jest czarna tylko fioletowa. Dlaczego tak jest?

Widocznie twoja drukarka ma więcej niż jeden pojemnik z czarnym tuszem (moja np. też tak ma). Jeden jest używany do druku grafiki, a drugi do druku tekstu. Kiedy tego drugiego brakuje - sterownik drukarki CZASAMI pozwala na druk przy pomocy głowicy kolorowej - stąd możliwe przekłamania koloru.

1 polubienie

Nie, to stara drukarka HP, ma 2 tusze: czarny i CMY.
Gdy chcę wydrukować plik np txt lub doc z samym tekstem wydruk wychodzi ciemno fioletowy.
Myślałem, że jest to spowodowane systemowym wygładzaniem czcionek, ale jednak to nie to, bo tabelki w pdf również wychodzą na fioletowo, a sam tekst zapisany w grafice już na czarno (tzn. nie na taki bardzo czarny tylko na ciemny szary, bo czarny tusz się kończy).
Nie sądziłem, że drukarka rozróżnia obiekty.

Dodam, że tusze są oryginalne od HP.
Nie ma innego wyjścia. Kiedyś przyjmowała zamienniki, ale po 5 latach przestała (przypadek?). Kiedy jeszcze korzystałem z zamienników i po wyczerpaniu tuszów dałem nowe, zaczął migać błąd. Nie mogąc sobie z nią poradzić, zaniosłem do serwisu. Sprawdzali na innych nowych tuszach i nic. Powiedzieli, że jest to niezidentyfikowany błąd i nie wiadomo jak to naprawić, ale przełożyli używane, oryginalne tusze z innej drukarki i od razu ożyła. Po włożeniu zamienników znowu był błąd.

Drukarka próbuje uzyskać czerń z kolorowych atramentów. Z Twojego opisu wynika, że nie do końca jej to wychodzi. Być może kończy się również jeden z kolorów - stąd fiolet.
Pozdrawiam

1 polubienie