Jak działa ekran dotykowy i pióro w FS ST 5112

Witam. Nie dawno zakupiłem na znanym portalu aukcyjnym Tablet PC Fujitsu Siemens ST5112 wraz piórem świetlnym/rysikiem. Sprzęt używany, nie zniszczony, od tyłu widać że był osadzony w stacji dokującej. Ogólnie działa bez zarzutów. Ale jak to używany… Okazało się po dokładniejszych oględzinach, że gniazdko zasilania rusza się na wszystkie strony i po prawej stronie odkleja się przednia szybka/pleksa. Oczywiście rozkręciłem tablet, najpierw zająłem się gniazdkiem, okazało się że jest zamocowane taką metalową łapką przykręcaną do obudowy, kropla kleju na gorąco załatwiła sprawę. Po chwili zastanowienia postanowiłem odkręcić również ekran. Na tylnej ściance matrycy widnieje logo producenta Wacom. Po jego wyjęciu została mi przednia część obudowy z szybką/pleksą. Gdy tylko ją delikatnie dotknąłem, wypychając na zewnątrz, to cała się praktycznie odkleiła. Strach… czy już nie jest po ptakach i czy dotyk będzie działał. Odkleiłem ją do końca. Oczyściłem obudowę z tego czegoś, czym była przyklejona szybka. Szybkę również oczyściłem po obwodzie, była pomalowana taką czarną, jakby metalizującą farbą. Przemyłem alkoholem, dokładnie wyczyściłem, wytarłem smugi. Ponownie przykleiłem za pomocą taśmy dwustronnej do mocowania ekranów w telefonach. Zauważyłem że szybka/pleksa odbijając normalne światło na brzegach tam gdzie była wcześniej pomalowana na czarno, rzeczywiste, zaś na środku, tam gdzie widać przez nią ekran, na fioletowo. Czyżby posiadała jakiś filtr UV? Poskładałem wszystko z powrotem. Wkładam baterię i włączam. Chwila nie pewności… Biorę piórko/rysik… Wszystko działa prawidłowo :slight_smile: I tutaj moje pytanko, bo raczej nigdzie w sieci nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Jak działa taki ekran dotykowy i piórko? A co by było, gdybym zamiast oryginalnej szybki dał inną to dalej wszystko działało by prawidłowo?

Pozdrawiam.

Dziękuję za liczne odpowiedzi. Gdyby ktoś faktycznie był ciekawy jak działa taki dotyk to zapraszam do zapoznania się artykułem producenta http://www.wacom-components.com/english/technology/emr.html. Pozdrawiam.