Jak działa Recovery Disc systemu Vista [Sony Vaio NS31S]


(Borowik Monika) #1

Witam.

Nurtuje mnie od jakiegoś czasu dość istotny problem - mam laptopa Sony Vaio NS31S z systemem Vista już prawie od roku i jeszcze nie robiłam reinstalacji systemu (bo się boję szczerze mówiąc :wink:). Wcześniej miałam inny laptop z Windowsem XP i tam problemów nie było, robiłam format partycji C, instalowałam Wina i wszystkie ważne pliki z dysku D były bezpieczne.

Przy Viście, jak pewnie wiecie, jest coś takiego jak Recovery Disc. Nagrałam płytki zgodnie z poleceniem producenta zaraz po pierwszym odpaleniu lapka, jeszcze przed podzieleniem dysku na partycje (nie dostałam żadnych płyt, nawet ze sterownikami). Potem podzieliłam dysk na dwie partycje - C z systemem i G na której trzymam wszystkie ważniejsze rzeczy. Problem w tym, że Vista zaczyna coraz ciężej chodzić, coraz częściej pojawiają się dziwne błędy (blue screen przy hibernacji, problem ze sterownikiem ekranu przy oglądaniu filmu na dużym monitorze itp) - więc pomyślałam, że czas najwyższy na format. Tyle tylko, że nigdy wcześniej nie miałam z tym do czynienia i się zwyczajnie boję - nie wiem jak to wygląda i czym to grozi. Szukałam informacji na necie, ale zauważyłam, że przy laptopach różnych firm wygląda to nieco inaczej.

Stąd moje pytanie - jak dokładnie wygląda reinstalacja systemu przy pomocy Recovery Disc na laptopie Sony Vaio? Czy stracę wszystkie dane na obu partycjach? Czy da się zrobić coś, żeby sformatować tylko partycję C, bez naruszania tego, co jest na partycji G? Chciałabym, żeby ktoś mi to wytłumaczył łopatologicznie, jak osobie, która ma z tym do czynienia pierwszy raz :wink:

Pozdrawiam serdecznie


(MarS) #2

Najkrócej pisząc - Recovery Disc przywraca konfigurację fabryczną laptopa


(abrakadabra77) #3

Zwykle działa to tak:

Na twardym dysku masz ukryta partycje z obrazem tego co nagrywałaś na płyty(jeśli nie to robisz tak jak na xp czyli 1 płyta z tego co nagrałaś do napędu dvd w biosie ustawione uruchamianie z cd/dvd na pierwszym miejscu i jazda)

w menu start masz zapewne coś takie jak sony recovery (lub podobne) przypuszczalnie w folderze o nazwie sony

uruchamiasz to a wtedy zapewne będziesz mieć do wyboru :

-przywróć do ustawień fabrycznych ( tzn usunie wszystko,zdarza się ze zostawia podział na partycje różnie to różne firmy robiaą)

  • przywróć system operacyjny (zostawi ci dane z kont użytkownika tzn dokumenty zdjęcia pobrane etc będzie się to znajdować w c:\backup i wszystko na dysku d)

-wgrywanie sterowników(stosowane w przypadku gdy usuniesz jakiś pojedynczy sterownik np kam) nie trzeba uruchamiać przy reinstalacji gdyz zwykle wszystkie sterowniki wtedy są wgrywane z automatu


(Borowik Monika) #4

Dziękuję za odpowiedź. Szkoda, że wszystko jest po angielsku :-s Trzeba sobie jakoś radzić.


(roobal) #5

W zależności jak to producent rozwiązał, może być tak jak pisze abrakadabra , np. w przypadku laptopów Acera jest tak, że przywrcając system z partycji, usuwane jest wszystko z dysku, nawet podział na partycje i przywracany jest system do ustawień fabrycznych ze wszystkimi śmieciami włącznie. Jeśli system przywracany jest z utworzonych płyt, to jest możliwość przywrócenia tylko systemu bez naruszania danych na innych partycjach. Jest też i trzecia możliwość w przypadku Acerów z Vistą, przywrócenie systemu z preferowanymi ustawieniami, czyli stworzony przez nas samych, np. po usunięciu całego zbędnego syfu. Podobnie powinno być w twoim przypadku.

Moja rada, najprościej będzie sprawdzić, uruchamiając przywracanie z płyty. Zazwyczaj przywracanie nie uruchamia się samoistnie, lecz trzeba wybrać jakąś opcję bądź potwierdzić chęć przywracania systemu. W ten sposób możesz sprawdzić czy masz możliwość przywrócenia tylko i wyłącznie systemu czy do ustawień fabrycznych. Jeśli masz opcję przywracania jedynie systemu to możesz bezpiecznie to zrobić :slight_smile:

Pozdrawiam!