Tak się stało i GRUB jest.
Więc co mam zrobić żeby go nie było?
Odinstalować os-prober
z zarządzania „pakietami” lub post 15: Jak edytować GRUBa? - #15 przez Domker
Jak to zrobie co w poscie 15 to na sekundę GRUB jest. Jak wpisze 0 to na dłużej jest.
Jak odinstalować os-prober?
Szczerze powiem, Nigdy nie miałem dwóch systemów na jednym lapku.
Mam dwa laptopy windows 10 a drugi archlinux oraz jeden komputer stacjonarny z windows 11 test
Dual Boot już niepotrzebny Linux na Windowsie z WSL 2
O tym czy jest Linux potrzebny czy nie nie ma co dyskutować. Ja i tak go instalowałem na dysku podłączonym przez USB.
" Żeby nie sprawdzał czy są inne systemy i nie dopisywał do Grub-a, to musisz w katalogu /etc/grub.d usunąć plik 30_os_prober. Potem zaktualizuj Grub-a.
Później " sudo update-grub "
I GRUBa nie ma przy uruchomieniu. Tylko że ten plik który usmołem miał nazwę "43_os_prober.proxy"
Po co instalować windows obok Linuxa?
Archlinux używam głównie do przeglądania internetu, youtube, oglądania filmów, qbittorrent, spotify i edycji tekstu
Instaluje Liunxa obok Windows a nie na odwrót
Ja mam odwrotnie, na Windows z miesiąc temu byłem ?
Jakieś aktualizację muszę porobić.
Bo jak tu czytam, to cuda na patyku.
windę dostałem w pakiecie z kompem, bo inaczej raczej bym się nie szarpał na to gówno.
Za 1000 zł?
Rzeźbiarstwo figurowe na g…, jakie niektórzy postulują ie jest tutaj potrzebne…
Podaj model laptopa LUB model płyty głównej. Systemy były instalowane w trybie UEFI czy BIOS/MBR?
@Domker podajesz komendy do Archa a nie do systemu opartego na Ubuntu i Debianie… pacman a sudo to jest różnica
Płyta Gigbyte A520M SH2 instalowany na MBR.
Najrozsądniej byłoby zainstalować Grub2 w miejsce bootloadera Windows 10 (dysk /dev/sda, przy instalacji nie podajesz numeru partycji). Windows 10 powienien zostać wykryty przez os-prober (w tym też celu nie należy ustawiać zmiennej GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true) ani usuwać pakietu os-prober.
Potem, żeby nie było Gruba, zmienne w pliku /etc/default/grub ustawiasz tak:
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 # lub =3, żeby mieć czas na reakcję, zanim zacznie podstępnie uruchamiać domyślną pozycję menu
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
Jeśli nie chcesz zastępować bootloadera systemu Windows 10 Home ™ programem rozruchowym linuksa to pozostaje tylko i wyłącznie przezłączanie się między dyskami za pomocą boot menu pod F12. Oczywiście jeśli dysk podłączony będzie cały czas, można spróbować wybrać go na stałe jako urządzenie, z którego ma startować komputer w BIOS, zakładka Boot → Boot Option Priorities (instrukcja płyty głównej, sekcja 2-7, strona 33).
Hałtu:
Grub2/Setup - Community Help Wiki .
Making GRUB quiet .