Jak edytować wszystkie pliki HTML jednocześnie


(asziatko) #1

Witam,

Jak wyedytować/ edytować wszystkie pliki HTML ze stroną WWW jednocześnie?. Chce np. zmienić kod strony i chce żeby ten kod był na wszystkich podstronach strony WWW taki sam, jak zrobić żeby nie edytować każdą podstrone osobno tylko odrazu wszystkie podstrony wchodzące w skład WWW. Da się tak zrobić?.


(Marek Ciarkowski) #2

użyć php do treści i css do wyglądu


(asziatko) #3

I tu zaczynają się u mnie schody z php. Może jakieś podpowiedzi albo gotowe pliki do konfiguracji możliwości edytowania plików HTM wszystkich jednocześnie przy użyciu php?. :smiley: .


(Marek Ciarkowski) #4

http://wortal.php.pl/

  • dobre książki i dasz radę.

ps. temat już był na 100% - szukaj


(floyd) #5

Do zmiany tekstu w wielu plikach może być ci pomocny programik o nazwie ReplacePL który możesz znaleźć tutaj:

ReplacePL


(system) #6

w notepadzie ++ też jest taka opcja, ale prędzej czy później zdecydujesz sie i tak na php jak znudzi Cie edytowanie ciągłe tylu plików :]

więc lepiej odrazu siądź do kursu php, wystarczą zupełne podstawy (fukncja include bądź require i sprawa załatwiona w Twoim przypadku)


(asziatko) #7

Właśnie php, nigdy jeszcze nie miałem z nim doczynienia, czytałem co nie co ale przyznam się że nic mi to nie dało. Powiem wprost, nie rozumiem go. HTML'a pare lat temu nauczyłem się odrazu ale php już gorzej. :frowning: .


(system) #8

Nie musisz znać php aby użyć include, sporo osób tego używa nie mając pojęcia o php. Są dwa sposoby, na swoich strona używam jednego jak i drugiego.


(asziatko) #9

_Puma_ , zapoznałem się z tą funkcją co opisujesz na stronie ale przyznam się i wstyd mi :oops: nie rozumie całkowicie tego php. Nie wiem co do czego pozbierać i co gdzie wklejć. Może jakiś mały przykładzić z tym menu żeby dodać do kodu HTML i zrobić tak żeby móć dodawać podstrony i nowe pozycje menu odrazu na wszystkich podstronach.

floyd , dzięki za podanie nazwy programu ReplacePL, bardzo przydatny mały programik.


(system) #10

w ogromnym skrócie:

wszystkie pliki moga mieć układ przykładowy:

coś tam coś tam

<? include "top.php"; ?>

tu treść strony

<? include "stopka.php"; ?>

jesli każda strona miała by taki schemat to jakbyś np chciał coś zmienić w górze strony to wystarczy że wyedytujesz plik top.php i masz załatwione we wszystkich podstronach.

oczywiście to banalny przykład - kazdy dopasowuje jak chce. możesz includować pliki gdzie chcesz, każdą część.

najwygodniej jest żeby menu, top i stopka były includowane a treść jak już chcesz to statycznie wpisana.


(Pavobe Reg) #11

A ja zawszę robię odwrotnie. Wszystko mam na indexie, a includuję pliki z treścią... Tak się jakoś przyzwyczaiłem.


(asziatko) #12

Jeszcze takie pytanko odnośnie include, jak powinien wyglądać plik menu.php?. W plik ma być tylko wklejone samo menu czy coś jeszcze wraz z nim?. Np jak mam takie menu

Strona Główna

Strona Główna

Strona Główna

Strona Główna

Strona Główna

Strona Główna

Strona Główna

Strona Główna

Strona Główna

to utworzyć nowy plik, dać mu rozrzeszenie .php i wklejić ten kod menu?.


(system) #13

Wszystko to co dajesz w pliku includowanym mam wyglądać tak jak zwykle w stronie tzn. link, kod.

Plik includowany może mieć dosyć dowolne rozszerzenie, ja stosuje .php. Dodam że plik w którym chcesz zastosować include musi mieć .php .


(matrix012345) #14

(Airborn) #15

To nie jest dobry pomysł, ze względów wydajnościowych takie rozwiązanie nie ma właściwie prawa bytu, należało by zastosować instrukcję switch albo if else


(Adasbimbajs) #16

instrukcja if else to chyba jakiś styl css. asziatko , użyj plików css


(Pavobe Reg) #17

bzdura