Jak Google dba o bezpieczeństwo użytkowników?

1 polubienie

Pomijając ewidentną wtopę Google, o bezpieczeństwo należy zadbać samodzielnie. Np. taki uBlock skutecznie wycina reklamy z wyników wyszukiwania.

5 polubień

Ale co się dziwić - każdy może sobie zapłacić za kampanię reklamową i takowa się będzie pojawiać.
Ja z wyszukiwarki Google korzystam tylko wtedy, kiedy muszę. Domyślnie używam Duckduckgo i takich wtop tam nie ma. Dodatkowo linki nie są perfidnie z trackerami.

No właśnie problem w tym, że nie każdy. Nie ma wersji 12 od IE. Więc jeśli to ktoś ma kampanię oferującą IE 12 to:
-wprowadza klienta w błąd, co jest przestępstwem,
-bezprawnie posługuje się znakiem towarowym Internet Explorer, który należy do firmy Microsoft, a to także jest przestępstwem.

Więc Google pozwala wykupić kampanię, której prowadzenie jest przestępstwem. Czy gdybym ja nagle chciał zareklamować w Google stronę z narkotykami, to by mi pozwolili? Ja nie widzę różnicy.

Po drugie: Czy oni naprawdę nie weryfikują, kto zamawia kampanię? Czy gdybym założył witrynę gmail.pl i zareklamował, to też by mi sprzedali kampanię?

PS. W ogóle wg mnie wszelkie witryny z malware’em powinny być wycięte z wyszukiwarek, a już na pewno nie powinny się pojawiać jako chamskie, wprowadzające w błąd reklamy. Jak można mieć dewizę “Don’t be evil!” i jednocześnie robić interesy z producentami malware’u, czyli de facto zorganizowanymi grupami przestępczymi.

Też szukam obecnie zamiennika wyszukiwarki Google i przeglądarki Chromium(nie mam pewności, czy mniej szpieguje od swojego odpowiednika Chrome. Może ktoś coś na ten temat napisze?) Muszę przetestować Brave lub Vivaldi. Z wyszukiwarek które nie zapisują historii wyszukiwania użytkownika to raczej tylko IxQuick, Startpage i Searx.me. Czytałem że DuckDuckGo to odnoga Google z USA. Baidu, Yandex, Yahoo raczej też przechowują.

Raczej to nie jest wtopa google, tylko rewelacja Komputer Świata z 2014 roku, który swoje rewelacje oparł na plotkach Microsoftu.
KŚ reklamuje swoje stare kupy. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Polecam. Zwłaszcza tryb prywatnej karty w TOR :slight_smile:

Tryb tor w jednej karcie? Najwieksza bzdura o jakiej slyszalem. Wlasnie tak wpadaja ludzie probujacy byc anonimowi w sieci :smiley:

1 polubienie

Wygoda nigdy nie szła w parze z bezpieczeństwem :slight_smile:

1 polubienie