Mam pytanie odnośnie karty graficznej z AGP x8. Otóż chce wymienić karte w komputerze a że na płycie mam jedynie wejście AGP to kartach PCI mogę zapomnieć… i tu jest moje pytanie jaką karte graficzną z AGp x8 potrzebuje żeby działały mi takie gry jak League of Legends czy Aion nawet na low grafie … bo szukając na necie kart widziałem same z pamięcią max 512MB i 126bit-owe i nie wiem czy to starszy…
Więc ciekawi mnie co polecacie…
I jeszcze takie małe pytanko, przglądają kary zauważyłem że w 90% kary 512MB mają 64bity a karty mające 256MB mają 126bity… to jest tak specjalnie czy po prostu zależy od producenta??
Bzdura, mowa jest o szerokości magistrali pamięci. 64 bit oznacza, że producent chciał zaoszczędzić.
StrangerJG kupuj tylko z magistralą 128bit lub więcej, nawet kosztem ilości pamięci. Układy graficzne zastosowane w kartach z AGP i tak w ogromnej większości nie są w stanie wykorzystać więcej niż 256MB. Dodatkowo zwróć uwagę na rodzaj zastosowanej pamięci, omijaj karty z DDR1 i DDR2 bo są zauważalnie wolniejsze. Lepiej mniej pamięci, a szybszej niż 1GB DDR2 64bit
jeżeli chodzi o LOLa to i mocny procesor jest potrzeby bo na procesorze jednordzeniowym AMD 3500 z GF 430 miałem spadki nawet poniżej 10 fps (zazwyczaj 25-30) po wymianie na X4 460 stałe 60fps
Możesz poszukać używek HD3850 oraz HD 4670. Są to najmocniejsze karty na AGP. Jednak jak zobaczysz ile one kosztują to zaczniesz się zastanawiać czy jest sens pakować tyle kasy w stary komputer. Kupisz używaną płytę z procesorem oraz grafiką (8800GT/HD3850) za cenę samej karty na AGP, no może dorzucając jeszcze 50zł.