Jak korzystać z KompoZer


(Mufka) #1

Witam! Chciałam zrobić własną małą stronkę z galerią obrazów. Moja wiedza dot. tworzenia stron www ogranicza się tylko do kursu dla zielonych. Niestety edytory html, które zostały tam opisane nie są kompatybilne z Windows 7. Tak też zaopatrzyłam się w KompoZer. Niestety...nie wiem od czego zacząć :frowning: . Wiem jak robić ramy dokumentu, ale jak wstawiać własne tło...jak to zapisać... Może ktoś zna ten program. Z góry dziękuję za pomoc.


(Arn Poznan) #2

http://kurshtml.boo.pl


(Drobok) #3

Skorzystaj z notatnika ;p

Skoro znasz ten kurs to raczej jesteś w stanie napisać to co chcesz ;]


(Mufka) #4

No właśnie z tej stronki mam "wiedzę", ale to wiedza dla zielonych. Jest tam opisane jak tworzyć ramki, jak wstawiać obrazki itp...ale przyznam, że nie mam pojęcia jak to zapisywać. Piszesz, żeby wpisywać do notatnika. Czy wystarczy tworzyć pliki (zgodnie z kursem) i je zapisywać, a póżniej powkładać do foledru (również zgodnie z kursem). Jak dalej to wygląda? Taki folder przenosi się na stronę www i dopiero się to komponuje? Poruszam się dość dobrze w grafice, ale nigdy nie robiłam takiej strony. Wiem, że grafika musi być "lekka". Czy mam możliwość podglądu "mojego dzieła" przed zakończeniem projektu? A jak się sprawa przedstawia z tłem? Chciałam zrobić to w formie grafiki...czy to jest możliwe? Czy można zamiast koloru wstawić taką grafikę? Przyznam, że mam już trochę lat i jest to dla mnie wyzwanie. Tak też proszę o wyrozumiałość.


(Drobok) #5

Wszystko czego potrzebujesz jest w linku powyżej. Ale po kolei, ctrl +r >> notepad >> zapisz >> index.html (w dowolnym miejscu) >> następnie robisz swój plik (czyt to co normalnie chcesz tam zamieścić z nagłówniem html, potem body itd), podgląd uzyskasz otwierając owy plik w przeglądarce (czyt otwórz przeglądarkę i przeciągnij plik na nią), serwer musisz postawić jedynie jeśli korzystasz z języków "serwerowych" co w przypadku html jest zbędne. Pogląd opisałem. Tak, grafikę możesz wstawić jako tło za pomocą css (selektor { background-image: url(ścieżka dostępu do obrazka) }), jeśli nie korzystasz z pliku css, zamiast daj , kurs css znajdziesz na linku podanym wyżej przez ArN.


(Mufka) #6

Dzięki za łopatologiczne wskazówki. Gdybym utknęła w jakimś punkcie, to będę was jeszcze męczyć :smiley: .

-- Dodane 13.11.2010 (So) 9:46 --

...Mówiłam, że będę Was męczyć. Mam zrobioną grafikę. Nagówek, grafika i przyciski na osobnych warstwach. Moja stronka nie będzie miała modyfikowanego tekstu. Jedyne co będzie się zmieniać, to obrazy w galerii (galerię zrobię przy pomocy programu Jalbum). Przyciski mam trzy. Rozumiem, że każdy przycisk to nowa strona. Mój problem na dziś, to...jak ciąć stronę? Czy wystarczy zapisać poszczególne warstwy (nagłowek, przyciski, grafikę i tło) jako osobne pliki? Szukałam wsakzówek w internecie, ale tam nie ma dokładnych wskazówek (jak na moją wiedzę). Jak zwykle dziękuję za pomoc :slight_smile: .


(Paulinaszczerbinska93) #7

Cześć.Mam zrobić w Kompozerze 8 stron zawierajacych po 3 zdjecia.I nie wiem jak mam zrobic ze gdy nacisne na 1 z 3 zdjec na jednej stronie to ma mi sie pojawic nowa strona ze zdjecia i tak w kołko?


(Drobok) #8

Ten temat trochę się zakopał, taki jest efekt dodawania kolejnych treści nie uzyskując odpowiedzi. Ciągnąc dalej wypowiedź dot. poprzedniego problemu.

Ogólnie tutaj wychodzi sam fakt html. Niestety nie ma w nim czegoś takiego jak dołączanie drugiego pliku. To trzeba zrobić po stronie serwera, jednak jak wcześniej wspomniałem nie włączysz tego na pc bez instalacji serwera na pc (patrz xamp / wamp tutorial) / wrzuceniu plików na jakiś hosting.

Ogólnie wystarczy coś takiego (index.php), ważne jest by mieć na końcu php:

<?php'naglowek.html';  include 'zawartosc.html';  include 'stopka.html';?[/code]

Jednak dochodzimy tutaj do pewnego problemu: mianowicie po kliknięciu na link jakoś trzeba przekazać zawartość. No i tutaj znów trzeba posłużyć się php.



Trzeba jakoś rozróżnić co chcemy wyświetlić. Do tego celu posłużą nam zmienne get. (linki powinniśmy mieć w postaci index.php?nazwa=wartosc), wartość najlepiej określać cyfrą (łatwiej oszczędzić się przed sql injection (patrz google))

Najprościej użyć zmiennej switch:


[code=php]?php'naglowek.html'; switch(intval($_GET['nazwa'])) {   case 1:include 'zawartosc1.html'; break;   case 2:include 'zawartosc2.html'; break;   case 3:include 'zawartosc3.html'; break;   default: include 'zawartosc1.html'; }  include 'stopka.html';?

Wklejamy taką zawartość jaką masz w zmiennej. Ogólnie jest to dość intuicyjne. Jeśli cyfra jest inna niż wszystkie z case, wrzucamy zawartosc1.html.



Oczywiście wszystko jest bardzo rozbudowane. Podałem tylko jedną z prostszych metod. Jednak wystarcza ona w zupełności na początek :)

Możemy użyć mod rewrite, by uzyskać linki właśnie w postaci html (patrz google, mod rewrite)



Rozwijając mój wstęp (odpowiedź do tematu sprzed dwóch lat), dochodzimy do odpowiedzi do posta archeologa. Najprostszym sposobem, jest utworzenie podstron z tymi zdjęciami. Wystarczy utworzyć odnośnik do następnej strony po kliknięciu na którekolwiek zdjęcie. Jednak nie rozumiem dokładnie do czego chcesz dojść, przez co nie jestem w stanie bardziej rozwinąć mojej wypowiedzi :)

(Mufka) #9

Oj.... #-o ...faktycznie odpowiedź archeologiczna. Stronka już zdążyła się zestarzeć. Nie uzyskałam pomocy, a mój stary łeb sam nie potrafił tego rozgryźć. Tak też poradziłam sobie inaczej. Użyłam Adobe Dreamweaver. Ten program ma podgląd kodu i projektu. Ja oczywiście poszłam na łatwiznę i kombinowałam na podglądzie projektu. Jakoś mi się udało. Faktycznie zrobiłam podstrony i przyciski, które na nie przekierowywały. W moim wieku nauka HTML jest dość trudna wziąwszy pod uwagę, że wiedzę czerpałam tylko z netu. Tak też i moje tłumaczenia były dość nieskładne. W Adobe miałam ramy dokumentu, a wszelkie zmiany graficzne widziałam od razu na podglądzie i takim oto małpim sposobem zrobiłam swoją galerię. Ma cztery strony, galerię obrazów i komunikator do wpisywania opinii (tu już się poddałam bo to php i po prostu zapłaciłam za wykonanie skryptu). Jeśli dobrze pamiętam, to chodziło mi o jakąś instrukcję obsługi programu Kompozer, ale dzięki za odzew. Może ktoś z twoich rad skorzysta.