Jak jesteś taki początkujący to było zainstalować sobie Ubuntu. Tam nie miałbyś problemów z neostradą bo jest UBUNEO http://ubuneo.ubuntu.pl/704.html (są nawet obrazki co robić). Na Debianie z tego co wiem sprawa jest ciut trudniejsza
Wszystko moze okazać się niefajne jeśli się nie umie tego obsługiwać… Ja mam neo, jest to moje czwarte łącze i stwierdzam że pomimo mojej niechęci do TPSA jest najlepsze…
A co do linuxa to udało mi się zainstalować neo na Ubuntu, chociaż do tej dystrybucji jak pamiętam były gotowe skrypty… niestety nie wiem jak jest z Debianem… jednye co mogę poradzić to zainstalować Ubuntu albo Kubunto nową wersję… one już chyba mają wsparcie dla neostrady:)
pierwsze co, to poszedł bym do telepunktu i wymienił modem za free na SpeedTouch 330 sagem’a już nawet TP nie wspiera a jeśli już go komuś dalją to dlatego że mają w magazynach jeszcez… Wymiana na inny jest darmowa, tylko powiesz że niedziała…
Jeśli Ci sie niechce to odpal ubuneo i po kłopocie
matrick gdy łączyłem sie przez segama coś było nie tak z transferem, pomagała zmiana DNSów, więc dlatego ma jakas uraze to tych modemów… poza tym po tygodniu pracy na debianie wysiadł całkowicie, pewnie przypadek ale wystarczy poczytać na róznych forach o nim aby sie przekonać że to nie jest najlepszy sprzęt