Cześć. Jak mogę mając telefon stacjonarny Telekomunikacji Polskiej sprawdzić maksymalną możliwą i w miarę działającą prędkość internetu? Jak sprawdzić czy tak TP S.A. jak i Netia będą gwarantować podobny poziom usługi?
Z góry dzięki.
Cześć. Jak mogę mając telefon stacjonarny Telekomunikacji Polskiej sprawdzić maksymalną możliwą i w miarę działającą prędkość internetu? Jak sprawdzić czy tak TP S.A. jak i Netia będą gwarantować podobny poziom usługi?
Z góry dzięki.
Jeśli posiadasz tylko telefon, musisz dzwonić do TP/Netii, inaczej nie sprawdzisz.
nie mając internetu i routera nie sprawdzisz parametrów linii.możesz dzwonić i pytać co ci zaproponują ,znajomy też ostatnio miał problem z tym bo na infolinii nie wiedzieli nawet jaką ma odległość od centrali kazali mu popytać po sąsiadach co mają
Sprawdź na swoim obecnym internecie “przypuszczalną” prędkość :
http://www.numion.com/YourSpeed3/Run.ph … ctDefaults
http://twojeip.wp.pl/?ticaid=1d189
A odnośnie TP.SA. to proponuję bardzo uważać ponieważ na nich “przejechałem” się już dwa razy.
Za pierwszym razem musiałem zapłacić 470 zł. po rozwiązaniu umowy a za drugim razem przysłali rachunek na 950 zł.
Miała być prędkość 10/1 oraz TV Sat.
Bez dostarczenia odpowiedniego sprzętu :
internet-stacjonarny-wybrac-t432021.html?hilit=neostrada
internet-stacjonarny-wybrac-t432021-30.html?hilit=neostrada
Sam dyrektor TP.SA. anulował 950 zł. za drugim razem po dokładnym “obciachu” w internecie.
Ach… opisałem b. dużo gdzie tylko mogłem.
Witam
TPSA to łobuzy.Mnie też naciągnęli na 3 lata męczarni z nimi.3 lata temu przeszedłem do Netii i jest OK.Umowa się skończyła i Tepsa ostatnio zaproponowała mi 6 mb/s(bo więcej nie da rady) za 64 zł śmiech na sali.Wziąłem “No Limits” w Netii z umową na czas nieokreślony i poszło na moim łączu 16 mb/s za 55 zł.Zadzwoń do Netii i Ci powiedzą ile max pójdzie na kablu.
Oczywiście mam internet (1 od netii) i router w domu w tym momencie, zapomniałem dopisać
aha no to zaloguj się na swój router i poszukaj gdzieś w statystykach adsl tłumienie(attenuation) i margines szumu(snr margin) i adsl mode G.dmt czy adsl2+ i wrzuć tu
A więc pora powrócić do tematu - umowa z Netią powoli się kończy. Dzwoniłem do boku netii i babeczka powiedziała mi, że 20Mb pójdzie bez problemu - i w tym problem - mieszkam na małej wsi (4k osób) a internet netii leci po łączach tp. Zgodnie z tym co tutaj mi doradzono i co poczytałem w internetach wszedłem w ustawienia swojego routera a to co tam zobaczyłem:
Downstream Upstream
SNR Margin : 29.5 19.0 db
Line Attenuation : 14.0 8.0 db
Data Rate : 1312 320 kbps
Max Rate : 7776 852 kbps
POWER : 7.0 12.0 dbm
Używam TP-LINK TD-8901G 54M Wireless ADSL2+ Modem router
Co myślicie? 20 pójdzie? Warto? Może wziąść coś mniejszego, ale żeby nie zrywało? Tym razem jak będą problemy to od razu walę z grubej rury do operatora i UKE, ale jednak wolę się upewnić niż psuć sobie krew - dużo czasu spędzam w internecie i szkoda byłoby to stracić
A, i jeszcze jedno: Netia nie powinna “sapać” do mnie o to, że nie używam ich urządzenia i jeśli nastąpi jakiś problem to będą się próbować wymigać innym urządzeniem? (np. gdyby pan używał naszego routera prędkość byłaby 20 a nie 10!)
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam,
Krzyś
Linia pociągnie 20, ale nie wiadomo czy są karty ADSL2+ w centrali, ale skoro Netia tak twierdzi to chyba są.
A co jeśli takowych kart nie ma?
To będzie max 8
No to pytanie.
To moje dane.
Ile maksymalnie mogę wziąć?
krzysiekx
złóż zamówienie na 10 lub 20Mb resztą niech oni się zajmą możesz nie mieć 20Mb pełnych ale będzie coś koło tego jeśli będzie zrywać to zmienisz router na lepszy bo ten jest kiepski gdybyś miał TD-8910G to byłoby ok bo jest stabilniejszy niestety TD-8901G nie ma najlepszych opinii . na wsi często internet z kabla tel lepiej działa niż w miastach często jest nowsza infrastruktura kable nie mają tyle lat i nie występują przeciążenia daleko do centrali nie masz powinno być ok
TheMrFoka
teraz 6Mb jak zmienisz prędkość pokaż parametry masz jakieś dane czy jesteś w g.dmt cz adsl2+ ??
Nie bardzo wiem jak to sprawdzić.
Ale dzięki za informację
Co za bzdura. Dla opcji 20, dopuszczalne tłumienie wynosi 20 dB, a ja tu widzę 36 dB. Wnioski wyciągnij sam.
Panowie a co pójdzie na tych statystykach?
DSL Modulation Mode: G.dmt
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 1312 kbps
Upstream Rate: 320 kbps
Downstream Margin: 15 db
Upstream Margin: 23 db
Downstream Line Attenuation: 45 db
Upstream Line Attenuation: 13.5 db
Downstream Transmit Power: 11 db
Upstream Transmit Power: 15 db
PVC Connection
Encapsulation: RFC 2516 PPPoE
Multiplexing: LLC
Qos: UBR
Pcr Rate: 0
Scr Rate: 0
Autodetect: Disable
VPI: 0
VCI: 35
Enable: Yes
PVC Status: Up
czytaj dokładnie post skierowany był do krzysiekx który ma tłumienie
Line Attenuation : 14.0 8.0 db
a nie 36dB które miał TheMrFoka któremu jak widać napisałem że 6Mb
– Dodane 03.01.2012 (Wt) 14:28 –
daro1337 ,
6Mb
djosdanielos dzięki wielkie szoook od 3 lat mam neo 512 :O!
daro1337 synchronizację masz ustawioną na 1Mb powinni zdjąć ci dawno blokadę na loginie 512 Tp nie ma już dawno w ofercie
tłumienie masz wysokie ale do 6Mb jest osiągalne przy zmianie prędkości Transmit Power:11 db wzrośnie i Downstream Margin powinno wystarczyć aby osiągnąć 6Mb w razie problemów tp powinna cię przepiąć do portu adsl2+ na centrali i parametry powinny się poprawić