zieloniutka , proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. Proszę również poprawić pisownię w swoim poście, na forum obowiązują zasady pisowni języka polskiego, włącznie ze znakami diakrytycznymi. Zignorowanie tych ostrzeżeń spowoduje przeniesienie tematu do kosza.
do pieczątek to tylko i wyłącznie programy do grafiki wektorowe,
do rastrowej np. wymieniony gimp sie nie nadają, nawet w punkcie gdzie robią pieczątki niezbyt chętnie przyjmą wzór w formacie grafiki rastrowej, tylko i wyłącznie wektorowe bo do stworzenia nawet małej pieczątki jest potrzebna bardzo wysoka rozdzielczość,
Spróbuję się pobawić. Pieczątka ma być później wykonana w jakimś punkcie z pieczątkami. Chcę ją sama zaprojektować. Mam pewną wizję i chciałabym żeby to było “moje”, więc nie chcę zlecać tej roboty nikomu innemu
Chodzi mi o taką pieczątkę z gumy (?) na jakimś kawałku drewna. Mam nadzieję, że rozumiecie o co chodzi.
– Dodane 15.10.2009 (Cz) 12:56 –
Mam jeszcze jedno pytanie - czy pieczątka zaprojektowana za pomocą takiego programu i później wykonana przez jakiegoś Pana X może być na użytek komercyjny?
Chodzi mi o to kto będzie miał do niej prawa autorskie? Czcionki są w końcu z programu. A jak jakaś czcinka z sieci będzie? Jak to wtedy wygląda?
Jeżeli projekt wykonasz na pomocą wspomnianego wcześniej Inkscape’a to możesz go bez obaw wykorzystywać komercyjnie. Inkscape jest na licencji GPL.
Prawa autorskie do pliku który stworzysz będziesz Ty miała (autor).
Zdaje się, że Inkscape nie zawiera żadnych czcionek, tylko korzysta z systemowych, więc nie koniecznie można je wykorzystywać komercyjnie. Jest w sieci wiele czcionek darmowych do wykorzystania komercyjnego, ale autorzy często stawiają w licencji różnego rodzaju warunki, jak np. wysłanie maila do autora czcionki z informacją gdzie została wykorzystana. Mogą być inne warunki. Warto przeczytać warunki użytkowania przed przystąpieniem do projektu.