Witam! Ostatnio byłem u znajomego i zauważyłem że ma on wieże podłączoną do kompa. w jaki sposób mógłbym podlączyć swoją wieżę do kompa?? niestety nie patrzałem na tył kompa i nie wiem jake tam są kable i wtyczki
Prosze o pomoc w sprawie podlączenia wieży do kompa
Jeśli to wam coś pomoże to mam kartę dźwiękową firmy Creative a model to Sound Blaster 128 PCI
Czy będę musiał zmienić kartę dźwiękową aby podłączyć wieżę ??
Wieża którą chcę podłączyć do kompa do Samsung Mini Component System N22
Szukasz z tyłu twojego komputera wyjścia audio z karty dźwiękowej, oznaczone jest kolorem zielonym.
Wkładasz wtyczkę mini-jack do zielonego gniazda.
Na wieży z tyłu szukasz gniazd chinch, podobnych do tego:
(kolory mogą się różnić)
Wkładasz wtyczki chinch kabla do gniazd chinch (wtyczka czerwona, do gniazda czerwonego, wtyczka biała lub czarna do gniazda białego lub czarnego).
Włączasz wieżę i wciskasz odpowiedni guzik, przestawiający tryb działania wieży na AUX (lub podobny).
Uwaga! Jeśli z tyłu wieży nie znajdziesz wtyczek chinch, a inną wtyczkę, musisz kupić inny kabel, np.: jeśli znajdziesz z tyłu wieży gniazdo mini-jack, musisz kupić kabel (lub go mieć) mini-jack na mini-jack.
Oczywiście, że jest. Tylko zależy jak chciałbyś wykorzystać to połączenie. Głośniki i wieżę można wykorzystać np.: że pełnią rolę systemu stereo lub systemu na cztery głośniki. Słuchawki oczywiście to napewno system stereo. Napisz jaki system chciałbyś zastosować, a opiszę jak masz podłączyć.
Merxor - jaką masz kartę dźwiękową (model i producenta)? Sprawdź z tyłu komputera ile masz gniazd audio. Jeśli masz ich 3, powinny te gniazda wyglądać tak:
pc108 - aby podłączyć wieżę do komputera, zastosuj się do instrukcji, którą wcześniej napisałem w tym temacie. Nie zwracaj uwagi na to, co napisałem na samym dole mojego wcześniejszego postu, co zacząłem od słowa Uwaga!. Potrzebujesz kabla mini-jack na 2x chinch, zdjęcie masz w tym poście z instrukcjami.
_ Jak podłączyć system 4-głośnikowy do komputera wykorzystując wieżę, głośniki i słuchawki? _
Potrzebny ci będzie:
komputer wyposażony w kartę dźwiękową
wieża stereofoniczna z wejściem AUX, MD lub podobnym (którą chcesz podłączyć)
głośniki (które chcesz podłączyć)
słuchawki (które chcesz podłączyć)
kabel mini-jack na 2x chinch lub mini-jack na mini-jack (w zależności jakie gniazdo wejściowe masz z tyłu wieży)
rozgałęźnik mini-jack stereo na 2x mini-jack - PRZYKŁAD
kabel do podłączenia głośników (często dołączany do produktu)
Jak to zrobić:
Ustaw głośniki tak jak jest pokazane na tym schemacie (łącznie z wieżą).
Odłącz urządzenia podłączone do gniazd audio z tyłu komputera.
Kliknij w tray’u na ikonkę twojego sterownika karty dźwiękowej i zaznacz opcję zaznaczoną czerwonym kółkiem na tym zdjęciu:
W zielone gniazdo audio z tyłu komputera włóż rozgałęźnik.
Do jednego gniazda z rozgałęźnika włóż wtyczkę głośników, a do drugiego, wtyczkę od słuchawek.
Do niebieskiego gniazda audio włóż końcówkę mini-jack kabla do podłączenia wieży (kabel mini-jack na 2x chinch).
Drugą końcówkę kabla do podłączenia wieży, z chinchami, włóż do gniazd z tyłu wieży. Często są one oznaczone literami MD lub AUX.
Jeśli z tyłu obudowy będą te wtyczki oznaczone również IN lub OUT, włóż te wtyczki do IN. Czerwona wtyczka do czerwonego gniazda, a czarna (lub biała) wtyczka do czarnego (lub białego) gniazda.
Przetestuj swój sprzęt.
I to wszystko. Słuchawki będą działały, tak, jakbyś słuchał tylko przednich głośników, więc gdybyś zamiast głośników, słuchał słuchawek, w ustawieniach karty dźwiękowej, co przełączałeś na 4 kanały, możesz zmienić na “headphones”. Jeśli nie chcesz kupować rozgałęźnika, możesz ręcznie zmieniać wtyczkę w zielonym gnieździe.
Jeśli będziesz miał jakieś problemy, pytania itp. odpisz.
2,5 metra, faktycznie może i nie zamało, ale dużo osób ma wierze jednak dalej biorąc też pod uwagę często występującą różnicę poziomów między wierzą a PC’tem
ja sobie wieże podstawie bod biurko bo kompa mam na biurku bo mam tylko 1 wentylator do procka i dlatego komp stoi rozebrany na biurku na allegro znalazłem kabel o długości 30 metrów ale już nie za 2 zł tylko za 20zł (20+11(koszt wysyłki)=31) a to troche za drogo wyjdzie jak za taki kabel do podłączenia kompa do wierzy taki krótki mi wystarczy:) dzięki za pomoc
chciałbym podłączyć też wieże do kompa żeby mieć tak : głośniki w kompie, głośniki w wieży no i słuchawki wszystko jest OK z tego co czytam ale ja nie mam takiego okna: