Jak można uzyskać wysoką kompresję danego pliku?Np:2MB-700MB

Witam,

Parę razy spotkałem w internecie pliki skompresowane do 2MB z 700MB.

Zwykłym WinRarem chyba tego nie da się zrobić, więc pytam się jakim programem można uzyskać tak wysoką kompresję?

I czy ten proces jest o wiele bardziej czasochłonny w porównaniu z najwyższą kompresją w WinRarze?

Ciekawe gdzie to znalazłeś???

Taka kompresja raczej nie jest możliwa…

… ja znalazłem 1800MB do 3MB :o . To jest niemożliwe. Jakieś hacki to zrobiły

Jest możliwe. Tylko żeby takie coś uzyskać trzeba się naczekać i mieć dobrego kompa.

Quad, 4 Gb ram …

KGB Archiver

Myślę, że można to osiągnąć (zip, rar) tylko wtedy gdy 99% zawartości 700MB pliku wypełnione jest tą samą wartością np. wartością zero. Ma to miejsce w przypadku specjalnie spreparowanych obrazów płyt (np. gier) które montujemy w napędach wirtualnych aby nie trzeba było wkładać płyty oryginalnej bez której gra nie działa.

Macio117 , tego typu rzeczy są niezwykle trudne do wykonania, a przedewszystkim bardzo czasochłonne. Oczywiście rozmiar pliku wynikowego jest uzależniony od typu zawartości i to on w dużej mierze jest czynnikiem decydującym o rozmiarze. Jeżeli będziesz mieć np. pdf-a o rozmiarze 20MB to nie ma szans, aby go skompresować do rozmiaru np. 2MB, nie mówiąc już tu nawet o sytuacji skompresowania pliku o rozmiarze 700MB do 2MB. To jest poprostu nie możliwe. Po pierwsze, wybacz ale WinRar-em nie da się uzyskać takiego efektu. Po drugie, powiedz mi jaki/jakie pliki to były ?

Ludzie, o czym wy mówicie…

Nawet posiadając najnowszego kompa z super procesorem i ogromną ilością ramu nie spakujecie bezstratnie np. pliku avi 700MB do 2MB, to technicznie niemozliwe.

andhla ma rację, są specjalnie zmodyfikowane obrazy płyt, głównie gier, nazywane mini ISO. Plik zajmuje 2GB, ale spakować się go da do kilku MB, ponieważ większość pliku to same zera.

Również duże i liczne pliki txt bardzo łądnie się kompresują, szczególnie jeśli ich zawartość jest podobna.

Ogólnie rzecz biorąc, są rzeczy których się nie da mocno skompresować, a inne da się całkniem nieźle i wcale nie jest do tego potrzebne jakieś wyszukane oprogramowanie.

Darmowym programem który obecnie oferuje najlepszą kompresję większości plików w rozsądnym czasie jest 7-zip (do swojego formatu 7z). Co ciekwawe, w formacie zip, kompresuje on nawet o ok. 40% lepiej niż sam WinZip, a to w końcu jego flagowy format.

7-Zipem można zdziałać cuda i liczne pliki doc i xls kompresować o naprawdę ogromne wartości. Wystarczy pogrzebać w opcjach kompresji. Dobrze sprawuje się opcja: duży rozmiar słownika i mały rozmiar słowa. Jednak trzeba pamiętać, że duży rozmiar słownika, wymaga później ogromnych ilości RAMu do rozpakowania, wiec trzeba z tym uważać.

Zapomniałem dodać jeszcze jedno. Czasami warto się zastanowić czy opłaca się kompresować plik trzy razy dłużej żeby był mniejszy o 2-3%…

ardagast , a o czym ja mówiłem, czytać nie umiesz.

Zgadza się

To nic nadzwyczajnego. PeaZip ma jeszcze lepszą kompresję zipów.

Akurat rozmiar słownika nie ma w tym wypadku większego wpływu na kompresję tych plików co wymieniłeś, zysk niewielki.

Nie opłaca się, ale przetłumacz takiemu człowiekowi. Dla zwykłego użytkownika liczy się elastyczność oraz łatwość i szybkość rozpakowania danego pliku, a nie jego rozmiar.

Program KGB Archiver.

@Loookash89: a jednak, jest możliwa :slight_smile:

@Armageddon: jak wyżej :slight_smile:

@goodprogram: właśnie coś też o nim czytałem, 4GB RAM mam, ale quada to nie posiadam. Mam tylko dual :slight_smile:

@rokko: Proszę bardzo:

http://www.speedyshare.com/790670350.html - Plik jest podwójnie skompresowany i jest w formacie WinRara.

@ardagast: docx i inne nowe formaty od Office 2007, też tak dobrze kompresuje jak stare .doc?

Co do filmów, to wiem, że jest to technicznie niemożliwe, aby np.: avi 700MB skompresować do 2MB bezstratne, ale chodziło mi o wyjątki, takie jak w/w w linku :slight_smile:

Ps.

Dzięki Wam za szybką i wyczerpującą odpowiedź, a w szczególności andhla , rokko i ardagast 8)

to prawda nie zrobisz filmu 700mb na 2mb–ale na 50mb da rady. program nazywa się ASKALA 3gp konwertuje filmy na komórkę i sobie oglądasz cały film w telefonie

@onimusza666: bezstratne?

No właśnie, ja napisałem, że nie uda się bezstratne czegoś takiego zrobić…