Jak nagrać płytę CD z prędkością 4x

Mam Kino domowe i chciałbym nagrać film który nakręciłem cyfrówką na płytę CD ale nie mogę nagrać prędkością 4x najmniejsza prędkość jaką mogę to nagrać w nero jest 6x ale moje DVD nie czyta VCD z taką prędkością ale na CD-RW mogę nagrać 4x. Wiecie może jak można nagrać zwykłą płytę z prędkością 4x. Na płycie mam napisane 1x - 52x

Wybacz ale czegoś tu nie rozumiem. Twoje Dvd stacjonarne czyta płyty normalnie. Jak nagrasz 6 X to ich nie czyta. Chyba cos namieszałeś. :?

Nie ma znaczenia z jaką prędkością nagrałeś film na wypalarce (jeżeli płyta została wypalona bez błędów). Na DVD i tak zostanie odtworzona z prędkością x1 (chyba że sam będziesz chciał odtworzyć nagranie w przyśpieszonym tempie :smiley: :smiley: :D)

Tak to czemu mi nie działa jak nagrałem ten sam film na CD-RW z prędkością 4x a na CD zwykłym 6x i nie działa ??? Sam juź nie wiem

Nagrałeś na Cdrw 4X i działa czy nie. Jak nie to znaczy że twoje dvd nie czyta płyt RW. W jakim formacie to nagrywasz napisz dokładnie. :smiley:

nagrywam film w formacie VCD (czyli format mepg) na CD-RW z prędkością 4x i na DVD działa a ten sam film nagram z prędkością 6x na zwykłą płytę z takim samym filmem i nic nie czyta w odtwarzaczu wyskakuje napis NO DISC.

moim zdaniem ma. czytniki w takich odtwarzaczach sa troche gorszej jakosci i sie szybciej zuzywaja, a w skrajnych przypadkach nie beda chcialy czytac plyty.

Wyrzuciłeś zdanie z kontekstu i przez to zafałszowałeś jego wydźwięk.

Sprawą oczywistą jest że w wypadku płyt audio i video im mniejsza prędkośc nagrywania tym wieksza szanasa na to że bedzie ona odczytana poprawnie w stacjonarnych odtwarzaczach.

Skopiowałeś to metodą kopiuj dysk ?? Zmień płyty na te które nagrywają 4X ta którą posiadasz widocznie nie może nagrywać w tej prędkości. :smiley:

Tak robiłem równieźtą metodą ale trzeba i tak w nero podać prędkość z zwykła płyta CD u mnie nagrywa się 6x minimalnie. To wiecie jakim programem mam nagrać płytę z prędkością 4x. Skoro na płycie jest napisane 1x - 52x to chyba powinno dać się ją nagrać z prędkością 4x czyż nie tak?? Jak wiecie z jakiego programu skożystać piszcie.

Niekoniecznie. Mają one przedziały i nie zawsze wszystkie prędkości są dostępne. :smiley:

moim zdaniem nawet jak plyta zostanie wypalona bez blendow, ale za szybko to na niektorych stacjonarnych odtwarzaczach moze ‘meczyc’ laser

tak mi sie wydaje jak sie myle to przepraszam

(to co mowie opieram przedewszystkim o doswiadczenia z laserem w PS2)

Jak najbardziej dobrze ci się wydaje. Podobnie było ze starymi cd romami które nie czytały płyt nagranych zbyt szybko. :wink:

Podobnie jest z płytami CD Audio,większość odtwarzaczy nie czyta CD RW i nie czyta też płyt nagranych z dużą prędkością,jest też problem w odwrotną stronę,jak chcesz na kompie posłuchać płyty Cd Audio lepiej ją nagrać w mp3 i słuchać ją z twardego dysku,komputerowe Cd Romy czytają dane z zadużą prędkością i laser czytnika bardzo szybko się zużywa

A jakie to płyty może kupiłeś najtańszą jaka jest i to może być przyczyną problemu.Wypaliłem juz dużo takich płytek i miałem coś takiego jak kupiłem tanią płyte.