Niestety, Audacity czasem tak ma, że nie da się w nim zmienić źródła dźwięku - trzeba to zrobić samemu. Wystarczy uruchomić ustawienia dźwięku (mikser) i jako źródło nagrywania zaznaczyć Mix Stereo - jest to odpowiednik Creative’owego What You Hear - i powinno być możliwe nagrywanie dźwięków na przykład z przeglądarki internetowej.
A jakiego systemu używasz - czyżby Visty?? Jeśli tak, to uruchom Panel sterowania -> Dźwięki -> zakładka Nagrywanie. Kliknij prawym przyciskiem na dowolne pole i z menu wybierz Pokaż wyłączone urządzenia. Powinno pojawić się urządzenie Miks stereo - klikasz na nim prawym przyciskiem, wybierasz włącz i gotowe. Później tylko restart i opcja na stałe powinna być widoczna.
W tej opcji w zakładce nagrywanie jest tylko mikrofon oraz wejście liniowe.
Nie ma opcji “Miks stereo”
Albo producent montujący komputer oraz soft źle wgrał oprogramowanie dla zintegrowanej karty, albo płyta źle wykrywa możliwości karty, albo nie wiem co jest.
Karta zintegrowana to: Realtek High Definition Audio.
I pomyśleć, że w archaicznym kompie mam starusieńkiego SoundBlastera Live który we właściwościach ma rozbudowany mikser na chyba 10 pozycji.
Bo na dobrą sprawę mikser jest przeznaczony tylko do odtwarzania i ustalania głośności dźwięków wychodzących, a nie nagrywanych. Poziom nagrywania możesz zmienić wybierając Panel sterowania -> Dźwięki -> zakładka Nagrywanie -> klikasz urządzenie Miks Stereo -> Właściwości -> zakładka Poziomy - w niej ustawiasz poziom nagrywania ze źródła Miks Stereo.
Widać po tych rozwiązaniach, że próbuje się maksymalnie ograniczać dostęp do tych opcji osobom niekumatym.
W XP i Win98 w mikserze były suwaki wszystkich źródeł nagrywania i odtwarzania.
Teraz trzeba się do tego dokopywać.
Niestety, ale rzeczywiście Audacity dalej nie widzi tych różnych źródeł nagrywania.
Możliwe, że po ponownej instalce przeprowadzi detekcję nowych źródeł, lub jak wcześniej zauważyliście, w ogóle nie będzie możliwości wyboru.
PS
Po ustawieniu w Panelu sterowania MIX jako urządzenie domyślne mogłem nagrać plik MIDI jako WAVE, ale to koszmarne jest ponieważ jeśli za moment ktoś zadzwoni na Skype trzeba wejść w Panel sterowania i zmienić aby mikrofon stał się urządzeniem domyślnym żeby zaczął działać.
Aha, i i jeszcze jedno.
W ustawieniach Audacity można wybrać źródło nagrywania.