Jak najefektywniej podzielić HDD 250GB pod Windows 7?

Witam. Stałem się posiadaczem Windows 7 RC1 Ultimate z strony MS. Jak najlepiej podzielić HDD 250GB ? Pod XP stosowałem tak:

• C: [20GB] - system + sterowniki + antywirus + firewall + przeglądarka Firefox

• D: [100GB] - gry + programy

• E: [130GB] - magazyn danych: filmy, muzyka, dokumenty, zdjęcia

z tego co zauwazyłem to 7 podobnie jak Viśta “proponuje” dane typu zdjęcia, dokumenty, filmy, muzkę trzymać na C - co jest dla mnie nie zrozumiałe, bo w przypadku uszkodzenia systemu (typu nie do naprawy) tracę wszystkie dane. Chyba, że można przenieść filder użytkownika na inna partycję.

Tak więc jak najlepiej podzielić HDD pod 7 ?

a będzie to jedyny system na komputerze ??

jak tak to powiększ partycje C: do ok 30-35GB kosztem partycji E:

Tak, to będzie jedyny system :slight_smile: jak będzie premiera to kupię 7 Home Premium.

Koniecznie tak zrób, przy 64-bit nawet się nie obejżysz jak po zainstalowaniu systemu i kilkunastu “niezdbędnych” :smiley: programów będziesz miał zajęte 20GB. Ja podzieliłem swój dysk następująco: C-60GB, D-110GB, E-130GB.

Na C przy systemie x64 dałbym przynajmniej 40 GB (ja mam 50 i duży luz).

W przypadku Visty sam system + Windows Update + .NET + Office + Nero i już masz ok. 25 GB :slight_smile:

Reszta partycji wg. uznania.

20gb, to za malo niestety pod win7

sam tyle zrobilem i starczylo na instalacje 7260 x86 ultimate a gdy chcialem upgrade’owac do 7600 instalator zaczal krzyczec, ze za malo miejsca (12gb sic!) i sie wywalal pod koniec :mad:

ostatecznie wesja lite poszla, ale w duzych bolach

a’propos… upgrade jest mozliwy tylko do wersji posiadanej lub wyzej, nie da sie przejsc z np. ultimate do pro

a ja mam 640gb dysk i nie wiem jak podzielić (system plików ntfs?) i czy jak mam obecnie xp to wykasowac go i format na wszystkie dyski? by instalacje zrobić na czystym całym dysku, czy jednak moge tylko C format a inne pozoztsaną nietkniete?

Ja zalecam usunąć wszystkie partycje, następnie utworzyć i sformatować z pod instalatora Win 7. Jedak że wymagane jest tylko usunięcie partycji C: , ponowne utworzenie i sformatowanie z instalatora Win 7.

Dodane 01.08.2009 (So) 18:12

1. Windows Vista i 7 wymaga więcej miejsca niż Win XP. Ja jak mam XP x64 to daje z dysku 60GB a jak mam Win 7 to daje 62GB z czego pod XP mam wolne prawie 45GB a jak mam 7 to mam wolne 38GB.

2. 250GB to strasznie mało jak na dziś.

3. U mnie mam podzielone miejsce tak:

C:\ 60-62GB , D:\ 277GB , E:\ 277GB , F:\ 277GB , G:\ 466GB , H:\ 466GB

z czego:

C: to system, programy

D:E:F: to miejsce na zainstalowane gry

G:H: to magazyn: instalki programów, gier, zdjęcia, muzyka, filmy, itp.

wiec na win 7 7600 mozna miec wiecej niz 3(4-100mb) dyski? wczesniej tyle było zamieszania ze jest to ograniczone, tak czytałem i mnie to dziwiło

Z pod Instalatora można założyć:

3 partycje (podstawowe) + 1 partycja 100MB (podstawowa) lub

2 partycje (podstawowe) + 1 partycja 100MB (podstawowa) + kilka rozszerzonych.

Niestety build 7600 czyli finalny RTM też tworzy partycję 100MB chyba że ktoś utworzy partycję C: z pod Instalatora Visty i następnie sformatuje ją z pod instalatora 7.