z tego co zauwazyłem to 7 podobnie jak Viśta “proponuje” dane typu zdjęcia, dokumenty, filmy, muzkę trzymać na C - co jest dla mnie nie zrozumiałe, bo w przypadku uszkodzenia systemu (typu nie do naprawy) tracę wszystkie dane. Chyba, że można przenieść filder użytkownika na inna partycję.
Koniecznie tak zrób, przy 64-bit nawet się nie obejżysz jak po zainstalowaniu systemu i kilkunastu “niezdbędnych” programów będziesz miał zajęte 20GB. Ja podzieliłem swój dysk następująco: C-60GB, D-110GB, E-130GB.
sam tyle zrobilem i starczylo na instalacje 7260 x86 ultimate a gdy chcialem upgrade’owac do 7600 instalator zaczal krzyczec, ze za malo miejsca (12gb sic!) i sie wywalal pod koniec :mad:
ostatecznie wesja lite poszla, ale w duzych bolach
a’propos… upgrade jest mozliwy tylko do wersji posiadanej lub wyzej, nie da sie przejsc z np. ultimate do pro
a ja mam 640gb dysk i nie wiem jak podzielić (system plików ntfs?) i czy jak mam obecnie xp to wykasowac go i format na wszystkie dyski? by instalacje zrobić na czystym całym dysku, czy jednak moge tylko C format a inne pozoztsaną nietkniete?
Ja zalecam usunąć wszystkie partycje, następnie utworzyć i sformatować z pod instalatora Win 7. Jedak że wymagane jest tylko usunięcie partycji C: , ponowne utworzenie i sformatowanie z instalatora Win 7.
– Dodane 01.08.2009 (So) 18:12 –
Windows Vista i 7 wymaga więcej miejsca niż Win XP. Ja jak mam XP x64 to daje z dysku 60GB a jak mam Win 7 to daje 62GB z czego pod XP mam wolne prawie 45GB a jak mam 7 to mam wolne 38GB.
Niestety build 7600 czyli finalny RTM też tworzy partycję 100MB chyba że ktoś utworzy partycję C: z pod Instalatora Visty i następnie sformatuje ją z pod instalatora 7.