Jak najtaniej przesłać pieniądze ($ USD) z USA do Polski

Witam, zgodnie z tematyką “Na luzie” mam pytanie z nie informatycznej beczki, mianowicie;

Jak można najtaniej(najmniejsza prowizja/opłata/procent) przesłać pieniądze w walucie USD na Konto walutowe lub osobę fizyczną w Polsce.

W USA mam do dyspozycji konta w PNC Bank oraz CITY Bank.

W Polsce mogę otworzyć konto walutowe w BZ WBK, Alior Bank lub podobnym przyjaznym banku.

Proszę o porady jak to najlepiej rozegrać, jestem też otwarty na inne propozycje

Z góry dzięki za pomoc!

Łukasz

Musisz poprostu przejrzeć oferty każdego z banku dotyczące ile pobierają one % z kwoty przy przelewie zagranicznym.

Im mniej tym lepiej oczywiście

Jest też inna opcja która polega na transferu pieniężnym, lecz przez pewne firmy. Jest ich na rynku bardzo dużo.

Jedziesz ty do przedstawiciela/firmy, dajesz mu pieniądze i podajesz kto ma je odebrać w jakim kraju(dane tej osoby etc). Następnie ta osoba odbiera je jadąc do jednej z placówek. Przy tej metodzie z tego co pamiętam można odebrać pieniądze już po kilku minutach. Oczywiście naliczana jest również prowizja. Trzeba przeszukać oferty i wybrać najkorzystniejszą

Dzięki za informację Błażej , transfer pieniężny o którym mówisz to tzw. “Przesyłka ekspresowa” na osobę fizyczną, do odebrania w oddziale banku i niestety jest realizowana w towarzystwie całkiem słonej opłaty ~ ok 40$ przy 1000$ przesyłu.

Na chwilę obecną mocno polecane jest konto walutowe w Bank Zachodni WBK i prawdopodobnie tam otworzę rachunek żeby odbierać przelewy z USA, mają najniższe prowizje i tanie utrzymanie karty MasterCard.

Przy okazji zorientowałem się że najlepsze lokaty walutowe proponuje Alior Bank :wink: