Jak naprawić gniazdo audio?

Wtyk jack nie kontaktuje i w głośnikach zaczyna buczeć.
Macie jakieś sposoby na poprawę kontaktu bo nic lutować nie zamierzam. :thinking:

W czym to wejście „jack” się zepsuło?

Obstawiam, ze bez lutowania sie nie da nic zrobić. Jak masz gwarancję to na gwarancje oddać.

Piszę przecież przy ruszaniu jacka od głośników jest buczenie . Wkładałem kiedyś jakiś chiński adapter i on był chyba grubszy.
Myślę o zrobieniu haczyka z igły i delikatne odgięcie kontaktów.

Bądź milszy bo nikt ci nie pomoże.

Kup kartę muzyczną na USB.

Możesz spróbować, ale zwykle efekty takich prób są mizerne. Często kończy się uszkodzeniem gniazda.
Niektóre gniazda są otwarte, czyli obudowa z tworzywa umożliwia dostęp do środka, oczywiście trzeba rozkręcić urządzenie, wtedy istnieje o wiele większa szansa na podgięcie.

Jednak problem polega na tym, że te blaszki są dosyć elastyczne i delikatne podgięcia niewiele dają, albo nic. Trzeba dosyć mocno podgiąć aby zmienić kształt.

Wymiana gniazda jest zwykle najprostsza i najskuteczniejsza.

Jeszcze inna opcja, kup kilak różnych przedłużaczy chińskich, nawet takich bardzo krótkich. Może któryś będzie miał na tyle większe gabaryty, że zrekompensuje luz w gniazdku.

Jako że kolega ma problem z odpisaniem gdzie znajduje się gniazdo (laptop/k.dźwiękowa/płyta główna, czy po stronie głośników - mam takie w domu co też jest zwykłe gniazdo jack w głośnikach) - to rzeczywiście opcją jest przedłużka.

Nie, napisałeś pierwszy post wprowadzający po spartańsku.

Swoją drogą ja wygiąłem micro Jack od za grubiej „gumowej” główki (za szeroka jak na bliskość portu TV a jego bocznej krawędzi) kabla - chytry traci dwa razy, kupując kable w supermarkecie zamiast poczekać dzień jak przyjdzie taki smuklejszy z Allegro.

Też bym chciał cofnąć odgięcie bez lutowania i rozbierania TV by znowu szło włożyć lekko smukły kabel.

1 polubienie