pytanie chyba banalne ale czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak nazywać pliki w różnych edytorach ??
a teraz dokładniej napisze o co mi chodzi, zaczynam uczyć robienia sie stronki www, na kompie mam 4 edytory html, 4 różne ponieważ znalazłem kilka podstawowych szablonów html, i chce sprawdzić który najlepiej mi zadziała, jak mozna zapisac plik w innej nazwie niż ‘index.html’ ??
wiem jak sie robi foldery, chodzi mi co wpisać w nazwie tzn inne nazwy niż ‘index html’
np. w kedzie zapisuje jako ‘index html’, a jak zapisac np. w word pad ??? jak wpisze index html to mi przerzuca do pliku z keda, a chce miec kilka plików na pulpicie , jaka wpisac nazwe żeby w wordzie tęż zapisało na dysku ale w innym pliku ,najwyżej jak to pytanie jest za proste to bede się dalej próbował jakoś ,
To chyba chodzi o skojarzenie rozszerzeń z edytorem.
Jeśli domyślnym programem do otwierania plików .html jest ked to po dwu-kliku taki plik otwiera ked. Natomiast zawsze z poziomu danego edytora można otworzyć plik tekstowy z dowolnym rozszerzeń.
Ewentualnie możesz dodać jakieś inne rozszerzenie i skojarzyć go z danym edytorem, ale jak dla mnie bez sensu. Jeśli działasz na Windowsie to również w menu kontekstowym masz opcję otwórz za pomocą i do wyboru dostępne edytory,