Mam nie codzienne pytanie do osób dobrych z fizyki Otóż mam replikę ASG G36c. Prędkość wylotowa kulki to ~340 fps (stóp na sekundę) ~ 96 m/s ^^ waga kulki to 0.2g i teraz jak obliczyć energię tej kulki wyrażoną w J ? ;] Proszę nie podawać tylko wyników jeśli ktoś to obliczy ale także prosiłbym o wzór żebym mógł zrobić to sam bo z fizyki jestem delikatnie mówiąc słaby ;] Jeśli potrzebne są jeszcze jakieś dane to oczywiście podam jeśli będzie to wykonalne
primo, zawężamy temat do obliczenia tylko energii kinetycznej, bo tylko ta Cię interesuje.
secundo, E = 0,5 * m * V^2, oczywiście masa wyrażana w kilogramach, prędkość w metrach na sekundę
nie widzę związku ;| to nie jest praca domowa tylko moja ciekawość a dokładnie jestem ciekawa jaka siła działa na mnie jak dostaje taką kulką na strzelance a po jestem też ciekaw ile tej replice brakuje do statusu broni (bron uznawana przez prawo musi mieć energię 17J i większą)
a skąd się wzięło 0,5 tak z ciekawości?
tego nie jesteś w stanie policzyć musiał byś znać prędkość końcową kulki, dodatkowo uwzględnić w jakim stopniu ubranie amortyzuje kulkę… zbyt dużo niewiadomych
wiem wiem ;] doskonale rozumiem w każdym razie jestem bardzo ciekaw jaką energię ma ta zabawka ;] a tak w ogóle możesz dać linka do jakiegoś przykładu z tym wzorem (fajnie by było jakby były tam przekształcenia tego wzoru) ;]
mi wyszło z twojego wzoru ~ 1J ^^