Jak obliczyć ile ładować chiński powerbank?

Kupiłem najtańszy chiński powerbank na allegro, tak na próbę, rzekomo ma 2600 mah. Telefon też chiński, więc pasuje  ;)  Do tego mam chińską ładowarkę z biedry 750 mA. Jak obliczyć ile godzin mam ładować powerbank do pełna? Zakładając, że dane znamionowe mówią prawdę (i tak wezmę na nie poprawkę). Z góry dzięki!

Takim powerbankiem ledwo cokolwiek zaczniesz ładować i już się rozładuje. Jeśli kupować to min. 5000mAh. Trzeba bowiem pamiętać, że efektywność oddawania energii nie odbywa się bez strat, więc pełnych 2600mAh już nie uzyskamy.

Ładowarka b. słaba. Minimalny czas ładowania w teorii to co najmniej 4godz.

Nie ma jakiegoś sygnalizatora o pełnym naładowaniu? Jak elektronika nie ma odcięcia przy odpowiednim napięciu (~4.2V dla ogniw Litowo-Jonowych 3.6V), to przeładowanie jest zarówno niezdrowe dla ogniw, jak i może być kłopotliwe dla użytkownika (jak wypali podłogę, jak kwas “Obcego” na Nostromo). 

Longhorn2009 mógłbyś podać jakiś wzór jak to wyliczyć? Tak na przyszłość i z ciekawości. 

Myślę, że podzielił 2600/750 i dodał odrobinę narzutu na straty itd. ;-) 
PS ładowanie ogniw litowo-jonowych nie jest “jednostajne”, zmienia się prąd i napięcie ładowania wraz z postępem ładowania.

Dokładnie, przy końcu ładowania maleje napięcie i amperaż. Jednocześnie ostatnie 20 procent ładowania najbardziej zużywa ogniwa.

Pamiętaj, że kupując tani chiński powerbank jego rzeczywista pojemność może być znacznie mniejsza niż deklarowana. Zazwyczaj używają ogniw nawet bez żadnych oznaczeń. 

Jak chcesz policzyć czas ładowania, to mając np. ładowarkę 1A odejmij około 20% na straty, czyli masz 0,8A i dzielisz pojemność przez to

2600 / 800 ~ 3,25h

Dzięki, teraz już ogarniam.