Jak obliczyć odsetki na koncie oszczędnościowym

Hej,
Pomóżcie mi wyliczyć odsetki od kwoty 109900 zł jest to konto oszczędnościowe na 0.8% data utworzenia konta 2015 rok! Nie mam zielonego pojecia jak działa dopisywanie odsetek, a dodam kapitalizacja miesięczna!
Z góry dziękuje

No to tak. Nie podałeś w jakim miesiącu…
Skoro kapitalizacja miesięczna to co miesiąc uzyskujesz 0.8%/12=0,066666666666%
Żeby się nie pitolić z rozpisywaniem tu ile w każdym miesiącu uzyskałeś zrobiłem excela, którego nie mogę wrzucić bo coś się wyrypało na forum…
Po 40 miesiącach na koncie będzie 112793.89 (w przybliżeniu) i najbliższa kapitalizacja odsetek wyniesie 75,19 zł.

Najprostszy sposób to udać się do swojego banku. Panie bankierki od ręki obliczą Ci Twój stan konta…

A sytuacja w której przez pierwsze trzy miesiące konto jest na 2.5% później przechodzi na 0.9%?
Próbowałem sam liczyć w exelu ale nie wychodzi…
Chyba ze możesz podesłać swoj plik exela żebym mógł sam na nim podziałać różne wersje

Na pierwsze trzy miesiące liczysz oddzielnie i sumujesz. Tu masz wzór:

A tu znajdziesz kalkulator do tego.

https://kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-lokatowy,12.html

Tylko musisz pamiętać że będzie odliczony podatek od tego i tu masz z odliczeniem kalkulator.

Bardzo dziękuje za pomoc!

Pamiętajcie o odjęciu 19% dochodowego od uzyskanych odsetek.

Zysk żaden.

Oprocentowanie roczne środków finansowych na koncie to: 0,8% minus 19% podatku to daje zysku zaledwie 0,648% realnego oprocentowania.

Zaś tegoroczna średnioroczna inflacja to 2,3%

Czyli konta oszczędnościowe przynoszą straty ich właścicielom. Lokaty także…
Wędkarzu91 kasa Ci topnieje.

Pieniądze należy lokować na dłuższy okres czasu - min. 3 lata - w funduszach inwestycyjnych, najrozsądniej zrównoważonych.

A jest jakiś próg?

W odsetkach bankowych nie, o ile dobrze mi wiadomo to właśnie przez ostatnią ustawę bankową każdy przychód w banku ma być obarczony dochodowym 19%. Ale dokładne pochodzenie tego trzeba sprawdzić jak jesteś zainteresowanym. Za bardzo nie wnikałem wiem, że jest i się tego nie obejdzie bo to odgórne.
Możliwe, że jak w cały roku nie uzyskasz przychodu przekraczającego kwoty zwolnionej od PD to może możesz ubiegać się o zwrot tych pieniędzy - tego nie wiem.