Jak oczyścić folder WinSxS na WinServer2012 (nie R2)

Doinstalowanie Desktop Experience pogorszy sprawę <3
DISM /online /cleanup-image /startcomponentcleanup /resetbase i wywalić też SoftwareDistribution

Każde inne metody usuwania zawartości winsxs, niż Disk Cleanup i DISM, nieważne, czy “sprawdzonym programem”, świętym bożkiem CCleanerem-niszczycielem dusz, czy innym wspaniałym programem Тхе Греат Патриотиц Регистры Цлеанер - hitem Azerskich Targów Informatycznych 2004, są niewspierane i często kończą się tym, że nie da się potem nakładać nowych łatek albo dodawać funkcji :heart:

1 polubienie

Padłem :joy:

1 polubienie

Tak po prostu: delete?

Ja wiem, że nie masz pretensji. Nie wiem czemu to tak odebrałeś :wink:

Tak, ale usługa Windows Update musi być wyłączona, żeby nie trzymała plików. Ten folder usuwa się, gdy aktualizacje kończą się niepowodzeniem. Usluga podczas uruchamiania tworzy sobie ten foldee, gdy go nie ma na dysku.

btw. może komuś się przyda:

1. Win Server 2012 (nie r2) Foundation nie obsługuje parametru /resetbase

2. W sprawie uszkodzonego nośnika instalacyjnego: mam szczęście, że to jest serwer HP bo okazało się, że HP ma program Windows Server Downgrade and Recovery Media gdzie zamówiłem i dostałem za darmo nowy nośnik (serwer ma ponad 5 lat, ale wystarczyło im wysłać kopię rachunku i zdjęcie nalepki z kluczem). Także propsy dla HP :slight_smile:

Temat jeszcze aktualny? Jeśli tak - rozwiązanie.

2012 to jakieś nieporozumienie było.

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :))))

Czasami tak bywa.