Jak odszyfrować pliki Windows 10

Drodzy,
mam problem; posypał mi się windows 10, zgrałem na zewnętrzny dysk najwazniejsze pliki i zrobiłem format dysku oraz przeinstalowałem windows. Po zainstalowaniu windowsa i podłaczeniu zewnętrznego dysku pojawia się kłódka przy plikach, które wcześniej zgrałem na dysk. Nie szyfrowałem plików, chociaż pamiętam, że faktycznie zaczęły się pojawiać pliki na moim komputerze oznaczone jako osobiste. Być może żona coś kliknęła, ale normalnie na komputerze się otwierały. Teraz się nie otwierają. Nie wiem jak mogę odzyskać do nich dostęp. Część z nich to ważne dokumenty. Będę wdzięczny za pomoc. Przeszukałem google’a ale nic nie pomaga…

Dasz radę wstawić print screena tej kłódki? Zablokowane są pliki/foldery czy cały dysk? Czy podczas próby otwarcia prosi Cię o hasło? Co to za dysk zewnętrzny?

To jest dysk Toshiba zewnętrzny podłączany przez USB. Dysk nie jest zablokowany tylko niektóre pliki. Przy próbie otwarcia takiego pliku z kłódką pojawia się komunikat:
image

A plik tak wygląda:
image

Przy próbie skopiowania pliku na dysk komputera pojawia się taki komunikat:
image

A zobacz czy da radę ręcznie nadać sobie uprawnienia do tego pliku, bo aktualnie jest odniesie do użytkownika z przed instalacji.

Wejdź prawy przycisk, właściwości, zabezpieczenia, edytuj i dodaj swojego użytkownika / ewentualnie zobacz czy grupa administratorzy ma pełne prawa

Wydaje mi się, że to tylko kwestia braku uprawnień a nie szyfrowania.

Próbuję, jednak bezskutecznie. Próbuję też odznaczyć jako nie osobisty:
image
ale wtedy pojawia się taki błąd:
image

Spróbuj tym https://www.zeus-software.com/downloads/ntfsaccess

1 polubienie

Spróbuj założyć nowe konto z uprawnieniami administratora i wtedy skorzystać ze wskazówek @aesereht

Co mi pierwsze na myśl przyszło dotyczy stworzenia konta administratora a później zadziałać z CMD
:slight_smile:

Do tego trzeba pakietu open office. Ustawienia OpenOffice - personalizowanie dokumentów - musi zgadzać się nazwa użytkownika i wszystko, jak w momencie tworzenia dokumentów. I dopiero wtedy, gdy zaczną otwierać się osobiste, wtedy można dokonać zmian atrybutów. To akurat niezłe zabezpieczenia wrażliwych dokumentów. Dochodzą jeszcze opcje udostępniania.
Nie twoje dokumenty, to obejdziesz się smakiem. Twoje - to sobie poradzisz, chyba że zaczyna się alzheimer…

1 polubienie

Kłódka wygląda na opcję szyfrowania z poziomu właściwości pliku, na Windows 7 nazwa zrobiła by się zielona.

obraz

mój plik nie jest szyfrowany żadnym LibreOffice, wątpię by LO umiało czytać nazwę użytkownika jak to opisuje Bogdan.

Jak nie masz kopii certyfikatu EFS poprzedniego PC (pfx), to pewnie plik przepadł jak ten z infekcji ransomware (gdy klucze nie wyciekną, algorytm nie ma prostych luk i ktoś nie ma kopii zapasowych).

Spróbuj tego narzędzia.
Czasem potrzebuje dostępu do plików systemowych do których nawet jako administrator nie mam dostępu. Zabawa w nadawanie uprawnień już mnie znużyła.

Używam tego narzędzia mimo ze autorzy piszą
„Please don’t use take ownership feature on windows system files and folders (For example Fonts folder etc.) . It may cause windows to not work properly”
Rozpakować, uruchomić własciwą wersję 32 lub 64 i zaznaczyć, Uzyskaj pełny dostęp.
Potem wystarczy "prawoklikiem w folder lub plik i w otwartym menu kontekstowym kliknąć w pasek Uzyskaj pełny dostęp. Sprawdź. Może cos da. Nie będziesz tego robił na folderach systemowych więc nic systemowi nie grozi.

Już prędzej uwierzę w komendy do odtworzenia pliku pfx, mając kopię niezbędnych katalogów:

https://tinyapps.org/docs/decrypt-efs-without-cert-backup.html

Ten post jest dodatkiem. Zapoznaj się z tymi tematami.

Następne dotyczą błędu 0x80071771 unable to decrypt the file

Próbuj.

Dzięki, próbowałem powyższych wskazówek i bez rezultatu. No trudno, muszę pogodzić się ze stratą tych plików.

Ta ikonka oznacza, że plik lub cały folder ustawiony był jako zaszyfrowany How to remove lock icon from folders and files in windows 10 quickly - YouTube

Zgodnie z encryption - How can I recover encrypted files after system reinstallation - Information Security Stack Exchange niewiele da się zrobić, jeżeli nie masz certyfikatu z poprzedniego systemu lub backupu dysku z poprzednim systemem.

Skoro wszystkie powyższe nic nie dały, to pewnie to też nie da ale spróbuj otworzyć plik z linuksa :slight_smile:

Jeżeli tak kłódka w windows 10 to to samo co zielona nazwa w windows 7 to jest to zaszyfrowane, bo jeżeli dobrze pamiętam to szyfrowanie było powiązane z hasłem użytkownika, że jeżeli się sposobem zmieniło hasło usera to te pliki nie dały się otworzyć. Wtedy to co @krystian3w zasugerował wydaje się sensowne, gdzie jako password będziesz miał hasło to konta admina sprzed reinstalacji windowsa.

[edit]
Ok przeczytałem ten link, to nie zadziała musiałbyś się bawić też w odzyskiwanie plików

Bingo. A czego dotyczą wskazane przeze mnie linki 2 i 3? Ludzie. Czytajcie

1 polubienie

No toś dokładnie opisał.
Na czym się najpierw wyłożyłeś. Na uprawnieniach, na poleceniu cipher czy importowaniu EFS czy tez na tym ze nie masz certyfikatu EFS i klucza więc ta opcja odpadła.