Potrzebuję programik, dzięki któremu udałoby się odtworzyć format mpc. I najlepiej jakby dało się przekonwertować na mp3:D
Ad.2
Mam również takie zapytanie, czy któryś z użytkowników zna jakiś format audio, który działałby na odtwarzaczach mp3, ale zajmuje mniej lub ma lepszą jakość. Gdzieś kiedyś słyszałem o takim nowym formacie, który byłby kompatybilny z odtwarzaczem mp3 ale nie mogę nic o nim znaleźć ;/. Proszę o pomoc!
ad1. Foobar2000 http://www.dobreprogramy.pl/foobar,Prog … 13337.html odtwarza MPC i potrafi skonwertować na inny format (też mp3). Pamiętaj jednak, że oba te formaty są stratne i konwertując z jednego formatu stratnego na drugi stratny, pogarsza się jakość dźwięku.
Domyślam się że potrzebujesz konwersji aby wgrać pliki na przenośnego grajka który nie odtwarza mpc. Może łatwiej byłoby “postarać się” o tą muzykę od razu w formacie mp3 zamiast konwertować?
ad2. takich nowych formatów lepszych od mp3 miało już być wiele. I nie ma żadnego. Przynajmniej żadnego choć w połowie tak popularnego.
Parę lat temu było mp3pro ale chyba umarło już.
Napisz jaki masz odtwarzacz, może obsługuje coś poza mp3, wma i wav?
AD1. dzięki sprawdzę foobara:), niestety mam kilka albumów niezbyt popularnych wykonawców i dostępne były tylko w tym formacie;)
AD2. mój odtwarzacz to creative zen stone plus:) słucham też czasami muzyki z nokii 3110, ona ma takie formaty:AAC, AAC+, eAAC+, MP4, WMA, AMR (NB-AMR), MIDI Tones, Mobile XMF, SP-MIDI, True tones (WB-AMR), MP3. Czy jeśli chodzi o komórkę to który z nich wybrać? Zależy mi na większym upchaniu utworów, gdyż na słuchawkach, które są nie najlepszej jakości może nie być większej różnicy i takiego formatu szukam
a co ze wspomnianymi przeze mnie formatami na nokie? który byłby najlepszy? zależy mi na upchaniu większej ilości bez bardzo widocznej straty w jakości
no tak ale co zamiast mp3? nie znam za bardzo tamtych formatów i tak się własnie zastanawiam mam karte 2gb i to jednak za mało na mp3, a większa karta nie pyka na tej komórze
ja bym się jednak opowiadał za mp3. przekonwertować do niskiego bitrate, zastosować vbr, zrobić joint stereo zamiast stereo i będzie git.
wg strony creative, ten player potrafi odtwarzać też AAC, ale chyba tylko w wersji 4GB. Musiałbyś to sprawdzić, bo może to jest rozwiązanie twojego problemu. Może jakaś aktualizacja firmware by pomogła.
Na wiki napisali o AAC: Format AAC zaprojektowany został jako następca MP3, oferujący lepszą jakość dźwięku przy podobnym rozmiarze danych.