Jak odzyskać dane z uszkodzonej partycji?

Moje dwa dyski 40GB + 80GB zaczęły sprawiać problemy. Jedna z partycji dysku 80GB zbuntowała się i nie można z niej nic odczytać. Po kliknięciu na nią pojawia się okienko z informacją o błędzie We/Wy. Próbowałem zkonwerttować partycję programem Partition Magick, ale to nic nie daje. Wersja Demo programu Easy Recovery pokazuje, że pliki na partycji są, jednak… nie wsyztskie. BRakuje tych najważniejsyzch. Dane na tej partycji są dla mnie szczególnie ważne. Na dysku tym nic nie zapisywałem, więc dane nie mogły zostać nadpisane. Usługa dysków lokalnych komputera z windowsa pokazuje, że partycja jest pusty w 100% oraz nie ma żadnego typu plików.

Jak odzyskać te dane?

Edycja

Po odpaleniu chkdska wyskakują następujące błedy:

Usunięto uszkodzony wpis na liście atrybutów

Segment rekordów pliku 121xx jest nie do odczytania.

Active@ -> Unallocated -> Advance Scan (program zainstalować na innym dysku).

Tak dla sprawdzenia. Program komercyjny.

Testdisk (free).

Dużo to nie mówi…czy to orginalny cytat? Coś w tabeli plików jest nie tak. Możliwe, że dysk “pada”. Przeskanuj podanym programem czy jest dostęp do plików.

Wiem, że instalacja musi być na innym dysku :stuck_out_tongue:

Program odnalazł więcej niż easy recover, jednak najważniejszego pliku wciąż nie ma :frowning:

Jakie rozszerzenie? Na jakiej partycji był plik?

Jeśli zamierzasz eksperymentować na partycji to proponuje ze względów bezpieczeństwa zrobić obraz partycji (wersja demo pozwala na to). Klik prawym na partycję -> Create RAW Disk Image -> na inny dysk (do folderu).

Nie jestem pewien ale Active@ File Recovery pozwala chyba na kopiowanie plików z uszkodzonej partycji, napewno pozwala na odzyskanie plików (komercyjny).

Któraś z dystrybucji Linuxa także.

“Przejedź” tymi:

http://www.active-undelete.com/download.htm

http://www.uneraser.com/

Spróbuj Testdisk’iem&PhotoRec odzyskać partycje oraz poszukać pliku.

Generalnie chodzi o cały folder. JPEG’i. doc’e i i kilka txt.

Od tego zacząłem.

Narazie ten Active@ jeszcze coś mieli. Poczekam, aczkolwiek wątpie…

Spróbuj dobrego i darmowego i najnowszego programu Recover My Files - masz opcje aby szukał konkretnego rozszerzenia pliku, tym samym czas działania jest o wiele krótszy.

Nie wiem nie testowałem ale czy on przypadkiem nie pozwala tylko na podgląd pliku?

Z darmowych najlepszy jest moim zdaniem PC Inspector File Recovery (skuteczność niekiedy lepsza od komercyjnych).

Tylko Active@ odnalazła to co chciałęm (a i tak nie wsyztsko) jednak przy próbie przywrócenia wyskakuje błąd:

e0b5af4f98327a27m.jpg

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=185668

:slight_smile:

Leon$ nic nie dało - partycja nawet zniknęła w eksploaratorze. ;]

Jaki status ma partycja?

Very good, Good, Bad…?

PS Możesz spróbować przekopiować zawartość dysku na inny dysk.

Teraz Bad. Wcześniej Very Bad.

ke? Żeby coś skopiować muszę coś odzyskać. Narazie nie ma takiej opcji. ;]

Polecam Recover My Files , to naprawde swietny program, mialem podobny problem i odzyskalem wszystko pomimo ze partycja byla juz nadpisana.

wersja demo pozwala tylko na podglad,ale jesli program odnajdzie to czego szukasz daj cyne a moze cos na to poradzimy :lol:

Program powolny ale skuteczny.

Dysk zaczyna zachowywać się coraz dziwniej - teraz widzi jedynie jedną partycję (29GB) + 8GB nieprzydzielone. Próbowałem wszystkich zmain w BIOS i nic. Wymianiłem taśmę (próbowałem na 2x80 i 2x40). Zwroki przestawiane na wszytski pomysły. Jakiś pomysł?

Witam. Mialem to samo. W czasie pracy kompa nagle na dodatkowym twardzielu jedna z partycji zniknela (poprostu sie odlaczyla jakby bylo pod usb). Zresetowalem kompai nic. Juz nie widzi tego dodatkowego twardziela. Kombinowalem z kablami i ze zworkami. Raz udalo mi sie podlaczyc, wiec zaczalem kompiowac dane. Nagle znowu znikna i juz nigdy go moj komp nie znalazl. Bios poprostu nie wiedzi mi juz twardziela.

Twardziel lezy juz odlaczony. Dasie cos z nim zrobic ? Jaka rada ?

McDacullo mozesz miec to samo. Mozliwe ze oba twardziele (jesli sa roznej firmy) sie nie lubia :).

Ja jeszcze probowalem ratowac dane Get Data Back firmy Run Software

wersa cos 3.03. PRogram bardzo dobry.Jesli hd jest sprawny to mozesz uratowac wszytkie dane.

9d33a9901942c193m.jpg

40GB mi wcięło… I dlatego testdisk nie chce odzyskać danych… Co proponujecie?

MaveRick_ jakiej firmy ten twardziel?

Złączono Posta : 14.09.2007 (Pią) 16:19

Poradziłem sobie wreszcie. Zapisałem nowe LBA za pomocą MHDD, a następnie przywróciłem dane testdiskiem. Wielkie dzięki za pomoc!