Jak w tytule, czyli jak odzyskać powinność za naukę oprogramowania?
Uczyłem pewną osobę online nauki oprogramowania, było 16 lekcji osoba ta po upływie dwóch miesięcy nie ma zamiaru mi zapłacić lub ciągle tego unika z nieznanego powodu, w jaki sposób skłonić ją do zapłaty należności? Po jakim czasie mogę szukać windykatora i ile muszę mu zapłacić?
Dowody na to mam w postaci nagrań wideo, osoba ta, też je posiada, na swoim dysku.
Była umowa na piśmie? Stawka była podana?
Tak, stawka też była podana (60zł/h - 16 lekcji po 2 godziny każda) - osoba ta wina mi jest dokładnie 1920zł.
No to zostaje założenie sprawy cywilnej, skontaktuj się z prawnikiem w celu stworzenia przedsądowego wezwania do zapłaty.
BTW czemu się nie rozliczaliście co lekcję?
Ponieważ osoba ta chciała zapłacić zbiorczo za całość i wrzucić to w swoje koszty - Tak było to miedzy nami uzgodnione, i zawarte w odpowiednich dokumentach + nagrania z całej procedury zawarcia umowy - zawsze tak robię na wszelki wypadek.
Mam różne dane tej osoby, typu nr tel, adres zamieszkania, miejsce pracy.
No to trzeba było wziąć zadatek. No ale teraz mogę się mądrzyć. Puść to przez prawnika, może się przestraszy i jednak zapłaci - pewnie licząc, że nie będziesz się fatygować po 2 tys. zł.
Polak mądry po fakcie, to się już nigdy nie powtórzy,
Dzięki za radę, szukam właśnie windykatora/prawnika, a jak to nie pomoże to sprawa w sądzie. Ja rozumiem że ktoś nie dostał jeszcze wypłaty ale kutwa po 2 miesiącach to już jest podejrzane.
Gorzej jak już jest o tobie podobna beka jak ta: