Mój tata pisał prace liczyła ona 25 stron niechcący “coś gdzieś” nacisnął i i plik został wyczyszczony normalnie pusty dodam że był wielokrotnie zapisywany a teraz jest pusty. Szukałem juz porad na internecie i dodam że mało się orietuję w systemie MAC OS.Dodaj jeszcze że używa on programu Open Office. Praca została rozpoczęta o godzinie 16 a skasowało się o 18. czy da się to jakos odzyskać w całości ?? lub w ostateczności jak zrobić przywracanie systemu żeby chociaż część tego odzyskać ??
Jak nie zamykałeś programy to poszukaj odpowiednika który na windows jest w edycja–>cofnij (ctrl-z). Jak nie nadpisałeś zapisanej kopii pustym dokumentem to prawdopodobnie na dysku jest cały plik.
no własnie jak przyszedłem było za późno plik został zamkniety. Wydaje mi się że zostało zrobione coś w tym stylu “Ctrl +a backspace” i zapisz
podobno jest coś takiego jak schowek czy coś w tym stylu i można próbowac jakoś jeszcze z tego wyciągnąć tekst ale nie mam pojecia jak sie do tego zabrac
– Dodane 10.10.2012 (Śr) 19:39 –
Sytuacja nastąpiła poprzez naciśnięcie kliwiszy spacja + alt i się skasował cały tekst i został zapisany pusty
poczytałem na necie troche i dowiedziałem się o narzędziu Time Machine bardzo fajnym tylko niestety nie było robionych rzadnych kopii zapasowych
jedyne co ktoś mi podpowiedział że można próbować jakimiś narzędziami do odzyskiwania danych tylko nie znam rzadnego. Myślałem nawet czy się da odpalić Hirens Boota ale chyba nie : /
kompletnie nie wiem jak to można odzyskać i czy wgl jest to możliwe ??
@gość500 Jeśli to Lion lub Moutain Lion kliknij na zapisany plik i poszukaj opcji - przywróć poprzednią wersję, Apple chwaliło się w reklamach taką funkcją w systemie, więc ciekawe czy działa też z odt. Myślę, że warto spróbować.
Nie słyszałem o narzędziach do odzyskiwania danych pod Mac.
Na przyszłość Kup Time Capsule, albo duży dysk na pod Time Machine, jest to drogie.
Tańszym rozwiązaniem będzie SuperDuper + Cykliczne aktualizacja kopii systemu (schedule), choć co prawda nie będzie tej opcji osi czasu zmian pliku (dlatego m.in. TimeMachine ma duże wymagania co do pojemności dysku).