Jak odzyskać stracone dane z dysku?

Witam. Mam taki problem że przestał mi działać dysk D :confused: Wyskakuje komunikat że plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny. Chciałbym o radę jaki darmowy program jest najlepszy do odzyskania chodź części danych przed formatem partycji??

Z góry dzięki.

Programy do odzyskiwania:

:arrow: PC Inspector File Recovery

:arrow: Instrukcja

EasyRecovery <-- Tylko do podglądnięcia, czy dane są

Get Data Back <-- podobnie

Jak odzyskasz ważne pliki, możesz brać się za naprawę partycji:

Testdisk

Instrukcja do testdiska po polsku

Instrukcja do Testdisk po angielsku

Na początek użyj standardowego narzędzia. Odpal kompa z płytki instalacyjnej i w konsoli odzyskiwania wydaj polecenie:

chkdsk /r

Da się użyj programu PhotoRec: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … toRec+6.10

Wybierz dysk, zpartycjonowany dysk, wybierz sytem plików i czekaj na odzysk danych.

Co to jest konsola odzyskiwania?? :slight_smile:

Uruchamiasz komputer z płyty instalacyjnej windows - jak się zapyta po raz pierwszy, czy naprawiać, to wchodzisz: R=Napraw.

Aby uruchomić z płyty, w biosie ustaw bootowanie z napędu CD/DVD, czyli w oknie Advanced Bios Features->First Boot Device ustaw na CD/DVD.

W BIOSie w zakładce Boots ustawiłem jako pierwszy napęd DVD i zapisałem. Zaczął sie uruchamiać windows i pojawił sie napis: Naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z płyty CD, nacisnąłem dowolny klawisz i normalnie uruchomił się windows i nic. :slight_smile:

A klawiatura działała? Włącz w biosie USB keyboard Support, USB DOS Support oraz USB Legacy Support.

Nie naciskaj klawisza Enter, gdyż czasami wtedy nie startuje.

Niestety “chkdsk /r” nic nie pomogło ale odzyskałem najważniejsze dane programem R-Studio (polecam!) :smiley:

Teraz mam dylemat czy formatować C: i D: czy tylko sam D: skoro jedynie on nie działa??

Formata zrobić Partition Magic czy jakoś inaczej??

Prosze o odp. :slight_smile: