Zabiłem przez przypadek telefon. Asus Zenfone 3 / ASUS_X008D lub inaczej ZC520TL.
Problem w tym że telefon już dość wiekowy ale że działał od dnia zakupu (sierpień 2017 - mam nawet paragon na niego) bez żadnych problemów a i bateria trzymała przy moim użytkowaniu max 30h to nie widziałem powodu do wymiany bo i po co .
No ale stało się. Wredna grawitacja zadziałała do spółki z moją niezręcznością no i ekran poszedł w 3.14zdu.
Naprawa już nie realna bo w serwisach nawet nie mają części do niego.
Sam telefon działa ale nic na ekranie nie jestem wstanie wyklikać (potłuczony w drobny max i tylko folia go trzyma na miejscu.
Telefon ma blokadę ekranu co jest obecnie problemem.
Jak odzyskać w zasadzie tylko zdjęcia. reszta może iść w diabły. Kontakty mam zaimportowane na sim-a wiec to pikuś
Jakiś program cokolwiek.
Telefon nie obsługuje OTG
Możesz spróbować zrobić jakiś kurs z elektroniki i wylutować pamięć telefonu, i z programowania jakby pliki były nieczytelne bez sprawnego OS-u/klucza.
Ja osobiście nie mam pomysłu poza wspomnianą wymianą uszkodzonych części - pamiętaj też, że poza 100-130zł za części trzeba jeszcze to umieć zrobić, tj. posługiwać się suszarką itd. Na YT znajdziesz pewnie kilka filmów jak to zrobić.
Pamiętam, że jakiś czas temu widziałem gdzieś, że są programy, którymi można obsługiwać telefon po podłączeniu do kompa i można było normalnie wpisywać tam PIN przy uruchomieniu, wiec myślę, ze jest to możliwe. W takim wypadku sprawny digitizer i ekran nie byłyby potrzebne, bo można byłoby je wpisać, korzystając z myszki na Win. Tylko nie pamiętam jak ten program się nazywał… Edit: np. Aiseesoft FoneLab for Android to potrafi. Cytując z opisu programu: „The software also supports broken screen devices, which is a common problem with smartphones. With FoneLab for Android, you can recover your data even if your device’s screen is cracked or blacked-out.”
Jeżeli na koncie Googla miałeś włączone kopie zapasowe zdjęć to nie masz czym się martwić. Wszystkie zdjęcia są nadal na dysku Googla. Jeżeli nie miałeś włączonej kopii zapasowej to nadal masz problem.
nie chodzi o obchodzenie zabezpieczeń, tylko o możliwość wprowadzenia danych na komputerze, a nie na telefonie (jeśli to faktycznie działa). Można to było wywnioskować z mojego poprzedniego wpisu…