Witam, router to Huawei B525. Pytanie jak w temacie. Mam połączone kilka urządzenie w sieci. Chce ograniczyć jednemu prędkość, lub ograniczyć miesięczny transfer. W ustawieniach widać te połączone urządzenia, nazwa, mac, czas połączenia i opcja zablokowania. Router dosyć drogi, wiec podejrzewam, że pewnie ma taką opcję. Proszę o wskazówki jak to zrobić. Dzięki.
Nie sądzę, żeby dało radę na tym urządzeniu.
Jaka jest najtańsza opcja, żeby to zrobić? Dodatkowy router? jaki?
Najtaniej by było na tym jednym konkretnym urządzeniu.
Wymień to coś na Mikrotika. To że router był drogi, nic nie znaczy. MT pewnie może być tańszy, a zapewni wiele zaawansowanych funkcji.
Wymiana nie ma tutaj za bardzo sensu, bo wtedy potrzebowałby dokupić modem LTE na usb, a tutaj ma całkiem fajny router z agregacją pasm. Najbardziej optymalnym więc rozwiązaniem wydaje się podpięcie obecnego pod MT i podwójny NAT. Chociaż zastanawiałbym się też czy MT jest wart polecenia dla laika
… albo bridge mode… ale z tego co kojarzę na “stockowym” firmware może być ciężko.
W dowolnym routerze, na brzegu, wystarczy dodać statyczną trasę do sieci za drugim routerem i nie masz już podwójnego NAT
Na B525 nie można ustawić trasy statycznej
takie są opcje:
PIN Management
Device Management
Firewall
MAC Filter
LAN IP Filter
Virtual Server
Special Applications
Service Access Control
DMZ Settings
SIP ALG Settings
UPnP Settings
NAT Settings
Domain Name Filter
DDNS
Bridge Mode
B525 z Bridge Mode?? Nie wiedziałem, że taki model istnieje. Ten od Play tego nie miał.
Operatorzy celowo blokują w swoich firmware. Włączenie wymaga wgrania innego firmware, lub trochę skomplikowanych zabiegów (włączanie via SNMP od strony WAN).
Tam mogę to włączyć, ale poza tym nie widzę dodatkowych opcji.
Nie potrzeba więcej opcji. Nie włączaj teraz, bo nie masz innego routera. Warto też zrozumieć, co oznacza ta opcja:
- po przełączeniu najprawdopodobniej stracisz dostęp do urządzenia (zarządzanie nim) i ponowny dostęp będzie możliwy po przywróceniu ustawień fabrycznych,
- urządzenie stanie się tylko “modemem” LTE bez funkcji routera, NATu, DHCP, wifi itd.
- musisz sobie zapewnić drugie urządzenie (router), które to zapewni,
- musisz wiedzeć jak skonfigurować nowe urządzenie (np. login/hasło, jak jest wymagane do zestawienia połączenia).
Miałem Zyxela:
Po włączeniu w nim Bridge Mode dostęp do routera był jak wcześniej po IP/Brama domyślna routera, jedynie po wyłączane były wszelkie opcje routera czyli WiFi etc tylko dostęp do konfiguracji modemu LTE. Czy w Huaweiu tak samo nie wiem, ale na TP-Linku kiedyś z modemem ADSL też tryb bridge mode odcinał dostęp do konfiguracji ze strony WWW routera.
Włączyłem ten tryb, miałem do niego dostęp w dalszym ciągu.
Jak włączyłeś Bridge Mode przestało działać Wi-Fi ?
Tak, Wi-Fi nie działa
I
? Tak podstawowej funkcji, która jest nawet w routerach za 30 złotych?
Nie rozumiem w takim razie za co płacicie te setki złotych. Najwyraźniej Ci wszyscy producenci robią Was w balona i golą jak owce
MT z portami GbE, WiFi AC kosztuje jakieś 300 - 350 złotych, modem LTE HiLink można kupić spokojnie za 100 złotych. Do tego można spokojnie podłączyć 2 takie modemy. Za 400 - 450 złotych masz możliwości sprzętu operatorskiego. Natomiast w tym czymś zwanym Huwaei za 500 PLNów nie ma tak podstawowej funkcji jak trasy statyczne, o QoS można tylko pomarzyć, firewalla to pewnie też nie ma, a nawet jeśli, to założę się, że ograniczony na maksa, DHCP serwer pewnie tak samo. Coś tu jest nie halo. Te 500 PLN to chyba tylko za bajerancki wygląd (chociaż to nawet ładne nie jest) i koszty marketingu.
To normalne zachowanie. Skoro router staje się mostem, to Wifi i porty LAN przestają działać. Chyba że masz kilka adresów od ISP, to inna sprawa.