W laptopie mam dysk 120 GB a dokładnie jest tego 111 GB Jak Wg Was optymalnie go podzielić na partycje??To dosyc mały dysk dlatego mam problem…System ktory bedzie na tym dysku to XP Home
Na ten temat informacji w internecie jest mnóstwo, wystarczy poczytać, dysk dzieli się wg. własnych zapotrzebowań, najczęściej partycję “C” dla systemu wraz z oprogramowaniem, reszta przestrzeni to “D”, mi na “C” pod WinXP wystarczało 10 GB.
15gb System
48gb Programy I gry
48gb Dokumeny zdjecia, itp
partycja c: na system i programy plus trochę wolnego miejsca… jak instalujesz dużo programów itp to na system ustaw jakieś 30gb ;] u mnie starcza ;] jak masz mało programów to możesz mniej ;] a reszta na dane ;]
Na “C” Starczyło Tobie tylko 10 GB ??? I tam,miałeś system ze wszystkimi łatkami i SP ??? :o :o :o mi po instalacji systemu i aktualizacji system zajmuje około 6 GB …A jak wiadomo najwięcej śmieci jest na “C” nie jestem zwolennikiem “odchudzania” na siłę Windowsa i z reguły nie grzebię nic w systemie, odchudzając go bo rzadko kiedy wyłączam lapka…najczęściej stan wstrzymania lub hibernacja…
– Dodane 20.05.2010 (Cz) 22:37 –
Bo zastanawiałem się również czy nie stworzyć osobnej partycji na zdjęcia, osobnej na muzyke itd…
żeby było równo dałbym 11GB na C i 2x50GB na D i E jako dyski do danych. A co chcesz robić na tym kompie? Dokumenty filmy internet czy mają być do tego też gry?
Krótko: na xp przydziel ok. 15-25GB - w zależności od programów, które zamierzasz instalować reszta - proponuje tak: - ok. 5-10GB na programy, aplikacje - czuli tzw. setup
dalej: prawie po połowie - czyli: 25GB - muzyka/dokumenty i 50GB - filmy, i…bedzie ok 8) lub na odwrót - w zależności, co bardziej preferujesz:)
P.s. ja mam samej muzyki 65GB na dysku 320GB ale… kto co lubi
Mi na moje programy wystarczyło bez problemu, oblicz sobie co instalujesz i ile te programy zajmują miejsca, tak “pi razy okno”, dodaj ok. 30 % zapasu i masz wynik.
Czy Ty się dobrze czujesz :?: od tego są foldery nie partycje !
mam dysk zewnętrzny 250 GB ale jest on podłączany do USB i do sieci. dlatego chciałbym ograniczyć jego włączanie…Na C chciałbym mieć sam Windows XP Home WSZYSTKIE aktualizację, antywirus, firewall i to wszystko. Na “C” nie chcę nic więcej nic instalować…
Partycja systemowa “C” jest od tego, żeby zainstalować na niej system oraz wszystkie programy jakich się używa z tego względu, że w ten sposób działa to wszystko najsprawniej, osobną partycję (wystarczy jedna) zakładamy na prywatne dane aby były bezpieczne podczas nieoczekiwanego formatu. O kolejnej partycji można pomyśleć jeśli na dysku ma się znaleźć drugi system operacyjny. Inne propozycje opisane w tym poście jak osobna partycja na muzykę, osobna na filmy i jeszcze osobna na programy użytkowe to bezsensowne i przesadne “kombinacje Alpejskie”.