Jak otworzyć dokument tekstowy (np. notatnik)?

próbuje otworzyć notatnik to za każdym razem jest coś takiego

foto01: http://img127.imageshack.us/img127/4006 … asemv7.jpg

co zrobić, aby sie to nie pojawiało, mam to od dłuższego czasu i do żadnego pliku tekstowego nie mogę się dostać… POMOCY

Złączono Posta : 19.09.2007 (Sro) 16:49

ew. reinstalacja Windowsa pomoże ?

Złączono Posta : 19.09.2007 (Sro) 16:50

gdy otwieram plik z końcówką .php również to jest… POMOCY ;(

a do tych z rozszerzeniem txt?

a notatnik otwiera się normalnie?

Zainstaluj jakiś alternatywny notatnik, np. Notepad++

dobrze, a rozszerzenia .php??

Ten program otwiera dużo plików, w tym php.

aha, dziękuję :slight_smile: jak ktoś wie to może jeszcze opisać jak usunąć ten problem

Na przykładzie plików z rozszerzeniem txt. Dla ini, log, php, i innych tekstowych zrób analogicznie:

Odszukaj w rejestrze klucz o nazwie

HKEY_CLASSES_ROOT\.txt

i doczytaj wartość obok (Domyślna). Jeśli jest np. txtfile, szukasz klucza

HKEY_CLASSES_ROOT\txtfile\open\command

i sprawdzasz wartość domyślną. Powinna być albo:

REG_EXPAND_SZ %SystemRoot%\System32\NOTEPAD.EXE %1

albo

REG_SZ C:\Windows\System32\NOTEPAD.EXE %1

Zwróć uwagę na typ wartości. Jeśli jest to zwykła wartość ciągu, ścieżka do pliku notepad.exe nie może być podana w formie zmiennej systemowej (%systemroot%…)

P.S. Jeśli nie masz któregoś z kluczy …rozszerzenie - utwórz go, oraz klucz HKCR\nazwarozszerzenia (.txt — txtfile; .php — phpfile itp, itd) wzorując się na którymś istniejącym i działającym.

P.S.2. W razie problemów - zawsze możesz zainstalować choćby wspomnianego Notepad++. Instalator sam, automatycznie wykona te “czary mary” z rejestrem :). No i w ramach bonusu dostaniesz edytorek tekstu z podświetlaniem składni, zwijaniem bloku kodu, obsługą regexpów i wiele, wiele innych funkcji.

a ja zainstalwoalem notepada i czary mary sie nie wydarzyly ;/ dalej to sam odalej sie neichce otworzyc

Cóż… żeby wydarzyły się czry mary, czasami trzeba trochę pomachać różdżką :stuck_out_tongue:

Tutaj zajrzałeś?

machalem rozdzka wczoraj pol wieczoru :smiley: tak zerknalem tam i nic sie nei wydarzylo ;/ zaznaczalem odznaczalem typy obslugiwanych formatow txt itd i nic ;/

jeżeli możesz to zrób reinstalacje windowsa.

a to cos da ?