Witam. Mam w pokoju jedno działające gniazdko 1Mb/s z osiedlowej sieci a chcemy zeby pod tym gniazdkiem 2 kompy dzialaly i zeby nie rozbilo sygnalu na dwa razy po 512 oraz zeby limity bylo osobne jak to zrobic bez wydawania kasy na routery itp.
a ile taka karta moze kosztowac? a jesli podlaczylbym 2 karty sieciowe do jednego kompa to da sie ustawic tak zeby jedna byla na wyjscie druga na wejscie?
Routerek to koszt 130 zeta (4 kompy na kabel + 4 na WiFi) - zero kombinowanie, cudowania itp.
U sibei kombinowałe, dokupywałem karty sieciowe, raz kupiłem specjalnie karte podwójna (
), masa kabli i kłopotów i tak nie działalo jak chciaqłem - 130 zeta zostawione u mojego dostawcy internetu zaowocowało skonfigurowaną skrzyneczką… co podłącze to ma neta.
Chcesz z jednego gniazdka 1 Mbit mieć 2 łącza 1Mbit (“i zeby nie rozbilo sygnalu na dwa razy po 512 oraz zeby limity bylo osobne” ) ?
Kolego… cuda to tylko politycy obiecują…
W realnym świecie to możesz tylko kupić jakiś tani routerek, albo przez “udostępnianie połączenia internetowego” przez komputer z dwoma gniazdami sieciowymi.
HAHAH, to chyba jest w każdej sieci możliwe. Jak płacisz dwa razy więcej lub tam jakaś zniżka.
Jemu chodziło za free rozbić na 2 łącza po 1 Mbit każde, a tak się nie da
Lepiej kupić routerek, zawsze to można lapka i dopiąć przez Wi-Fi, a takto byś musiał.
Kabel od dostawcy do karty sieciowej w PC nr 1, do tego PCta dokupić drugą sieciówkę(20zł), do drugiej sieciówki wpiąć kabel crossa i wpiąć do sieciówki w PC nr. 2
20zł sieciówka do PCta 1
W zależności od odległości: licząc 1m-1zł(faktycznie to można mniej).
Czyli dajmy 10m=30zł+wiercenie czy coś podobnego. Już bym wolał pomagać rodzicom, czy nie wiem coś podobnego aby mi dali kase na router i mieć na przyszłość.
trzeba jeszcze zauważyć, że normalnie udostępnione połączenia da się wykryć. normalnie udostępnione, czyli np internet->komp1->komp2, albo internet->kiepski_router->kompy.
co więcej, niektórzy usługodawcy (np mój) monitorują klientów i blokują dostęp z komputerów z udostępnionym internetem, bo jest to banalnie proste.
na szczęście udostępniając internet na “inteligentnym” systemie (routerze), przy właściwej konfiguracji, da się zabezpieczyć przed wykryciem tego udostępniania. to też jest banalnie proste.
Witam, mam dwa komputery w domu. Do każdego będę miał podprowadzony internet. Poprostu obecnie mam łącze jeden mega, dopłacę 30% abonamentu i będę miał w drugim takie same.
I teraz w jaki sposób połączyć oba komputery (przesyłanie plików, gra’sieciowa’). Jest jakaś możliwosc kablem?
Ja drugi komputer Ci podlacza do internetu 9chyba ze musisz to zrobic sam) to automatycznie komputery bedą się widzialy w sieci lokalnej i otoczeniu i dodatkowe kable nie beda Ci potrzebna.