Jak podłączyć 4 urządzenia do PŁYTY GŁÓWNEJ?

Witam, z góry przepraszam jeśli mój problem wyda się może podobny co do niektórych, niestety szukałam długo, lecz nie znalazłam odpowiedzi na mój problem.

Chcę podłączyć do płyty głównej 4 urządzenia za pomocą taśm (wtyki 20 pin każdy). Taśm z 5 gniazdami nie znalazłam niestety, często się spotykam z informacją, że takich nie ma, nie istnieją… to dziwne, że nikt jeszcze nie wpadł na taki pomysł, by coś takiego wymyślić skoro to ludziom potrzebne :frowning:

Na płycie posiadam tylko 1 wejście SATA jak się domyślam tak to się fachowo nazywa.

Podłączonych mam więc tylko 2 urządzenia: dysk twardy i nagrywarkę dvd-rw. Chcę dodatkowo podłączyć zwykły nośnik dvd oraz dodatkowy dysk, który mam po starym komputerze. Tym samym zapewnię sobie więcej miejsca i mogę bezpośrednio kopiować pliki pomiędzy moimi dyskami. Okazało się, że nie mogę tego zrobić :expressionless: Szukałam na internecie informacji na wszystkich chyba już portalach, tylko spotkałam się z jedną informacją na tym portalu o problemie podobnym jednak innym w samej istocie co mi nie pomogło, dlatego założyłam ten wątek :frowning:

Być może przejściówka (adapter) do nagrywarki SATA na PATA (IDE) by coś pomógł, jednak mi wciąż brakuje jeszcze jednego podłączenia.

Poproszę o jakąś rozsądną i zrozumiałą pomoc, bo nie jestem expertem :smiley:

Koleżanko, po pierwsze napisz konkretnie i jakie urządzenia (SATA czy ATA) chodzi bo z Twojego postu niewiele wynika. Po drugi do jednego portu SATA można podłączyć tylko jedno urządzenie a nie dwa. Po trzecie do gniazda ATA (40 pinowego a nie 20 jak napisałaś) można podłączyć tylko dwa urządzenia a nie więcej i wynika to nie z niechęci producenta taśm tylko z możliwości kontrolera. Także może więcej szczegółów, to na pewno da się Twój problem rozwiązać.

Od ATA się odchodzi, a do tego są jeszcze inne ograniczenia sprzętowe.

Prędzej masz 2x Sata, 1 ata, nie widziałem płyt z 1x sata, nF2 miał 2 wyjścia sata.

O ile dobrze zrozumiałem masz zamiar podpiąć 2x coś pod ATA to kup kontroler na PCI

http://www.allegro.pl/item931725374_ak6 … os_fv.html

Lub podaj co masz za płytę i jakie urządzenia masz zamiar podpiąć, lub zdjęcia wejść, bo ogólnie to tu jest nieźle namieszane co do nazw gniazd nie ma pewności, ata ma 40 pin nie 20

Wydaje mi się, że problem nie leży niestety po stronie ludzi, którzy “nie wynaleźli” takich taśm, tylko po stronie Twojej płyty głównej. Jak już kolega wspomniał, kontroler nie obsłuży więcej niż 2 urządzeń na jednym gnieździe. Twoja płyta główna ma tylko 1 wejście Sata, co jest bardzo ubogie. Dzisiaj płyty główne mają po 6 gniazd (czasami już tych najnowszych - SATA III), a PATA jest tylko i wyłącznie dodatkiem, ponieważ tylko stare urządzenia podłącza się pod to gniazdo.

Niestety wspomnianego problemu nie da się rozwiązać, najwyżej można się wyposażyć w płytę główną z większą ilością gniazd SATA i nowszy sprzęt, który podłącza się do tego gniazda.

Pozdrawiam!