Czesc jestem tutaj nowy i slabo się znam na tych rzeczach dlatego pisze o pomoc. Mam glosniki logitech z506 i chciałbym je podłączyć do tv Samsung. Z tego co juz chyba wiem to mogę je tylko podłączyć przez wejscie optyczne bo na cinch niestety nie da rady bo jest to wejście(wejścia na jacka w tv brak). Natomiast w głośnikach nie mam wejścia optycznego. Mam kabel 2x cinch- 2x cinch podłączyłem do tv i do suba ale nie dziala, pozniej cinch podlaczylem do kabla co ma wyjście jack i to dalej do suba ale tez nie dziala. Chciałbym to podłączyć żeby uzyskac dzwiek 5.1(chociaż podejrzewam ze są marne szanse). Czy jest w ogole jakis sposób na to żeby je ppdlaczyc chociaż w stereo?
TV musi mieć złącze AUX. Do subwoofera z tyłu podłącza się tzw. satelitki, czyli głośniki (te małe) i centralny.
Jeśli TV ma S/PDIF, to musisz mieć konwerter sygnału analogowego na cyfrowy, bo jack i RCA (chinch) to złącza analogopwe, a S/PDIF (optyk) - cyfrowe.
Tyle się wypowiem. Konkretnego modelu konwertera nie p[olecę, bo nigdy nie korzystałem z tego typu urządzenia.
A dzieki temu konwerterowi bedzie dzwiek 2.1 czy 5.1?
Hmm. Możliwe, że tylko 2.1. Chyba, że konwerter będzie miał swój układ audio obsługujący 5.1 w co szczerze wątpię.
Ok dzieki