posiadam kontroler Adaptec 6405 (ze złączem PCI-e x8) i niestety nie mogę go uruchomić ponieważ prawdopodobnie moja płyta (GA-H97M-D3H) nie przewiduje podpięcia innego urządzenia niż karty graficznej w slotach PCI-e.
Macie jakiś pomysł jak to inaczej podłączyć, jedynie co mi na myśl przychodzi to albo wymiana płyty głównej albo zakup jakiegoś taniego używanego kompa z PCIE X16
Zasadnicze pytanie: czy ty chcesz podłączyć kontroler za 1700 zl do płyty za 400 zl? Po co?
Wg specyfikacji twoja płyta ma obsługę RAID. Nie wiem też, jakie dyski trzeba by do tego podpinać, by wykorzystać moc kontrolera. Jak nie budujesz serwera (a takowych nie buduje się na takich płytach), to spokojnie starczy ci kontroler na płycie.
Dyski posiadam serwerowe, cały komputer służy mi jako serwer do nauki wirtualizacji stąd chce/potrzebuje konkretnego kontrolera a nie fakowego/programowego
Przecież ta płyta ma 2 sztuki PCIEx16 - jedno chodzi na 16, drugie na 4. Wprawdzie kontrolerami na PCIE nigdy się nie bawiłem, ale jeśli da się podłączyć, to powinien działać - najwyżej z niszą prędkością lub np jedna z 2 par złączy.
Nie dam sobie głowy uciąć, ale niektóre starsze płyty posiadały w BIOS ustawienia, które trzeba było przestawić, by włączyć obsługę zewnętrznych kontrolerów.
Czym objawia się to nie działanie kontrolera? Na początek podłącz, sprawdź w BIOS/UEFI czy nie ma tam ustawień dodatkowych i w razie potrzeby przestaw. Potem odpal system i sprawdź, czy go w ogóle wykrywa. Jak wykrywa, to podpinasz dyski i powinien działać. O ile pamiętam, kontrolery RAID mają swój oddzielny soft, który odpala się skrótem klawiaturowym przy starcie systemu. Tutaj może być konieczne wyłączenie FastBoot itp ustawień skracających start płyty.
Powinno chodzić ale jak wspomniałem płyty od Gigabyte niechętnie obsługują coś innego niż grafike po PCIE dlatego karta nie zastartuje prawdopodobnie.
Opcji odnośnie zewn. kontrolerów w BIOS nie znalazłem a fastboot już próbowałem wyłączyć
Raczej nie zabangla, płyty gigabyte (jak wspomniałeś) zawsze były upośledzone w takich rozwiązaniach (nie pamiętam czemu, coś chyba z przerwaniami i kolizją z ‘wbudowanym’ softwareowym RAID).
Czasem się też zastanawiam, czy to nie jakiś ‘vendor lock-in’ i zmowa producentów - np. mój Asrock obsługiwał kontrolery Adaptec i po którejś aktualizacji UEFI skończyło się.
Ciekawe jest to co piszecie. Rzeczywiście wygląda podejrzanie, ale nadal upierałbym się przy sprawdzeniu ustawień BIOS/UEFI zanim się coś skreśli. Może trzeba przestawić kontroler z wbudowanego na zewnętrzny lub wyłączyć wbudowany?
Człowieku co ty piszesz - też mam Gigabyte (Z270) i na swojej płycie testowałem 3 kontrolery różnych firm. Wszystkie chodziły jak ta lala. Warunek jest jeden - aby kontroler zaczął działać musi być podpięty do niego chociaż 1 dysk. Inaczej nie będziesz miał na ekranie podczas bootowania menu konfiguracyjnego kontrolera - czyli BIOS nie uruchomi go. Jesli komp nie chce bootować to wymuś w BIOSie reset ustawień tak aby przerwania na nowo zostały przydzielone