Jak podłączyć samochód do laptopa?

Czy to ma wtedy taką samą funkcjonalność jak “podłączenie do kompa” w serwisie? Mam dosyć nietypową markę bo KIA i chccialbym zeby ten program oblugiwal sterownik mojego silnika. Slyszalem o programie VAG ale on chyba jest przeznaczony tylko dla stajni VW? I gdzie sie wtedy kabelek podpina?

Potrzebne są: Komputer (to masz) + odpowiednie oprogramowanie diagnostyczno-serwisowe (tego nie masz) + “kabelek” - nie zawsze musi to być sam kabel a może to być dość skomplikowane urządzenie (“interface”), nie wiem jak jest w przypadku marki Kia (tego nie masz) + wiedza na temat diagnostyki. Jak będziesz miał wszystkie z wymienionych elementów, to będzie prawie jak w serwisie :wink:

To to akurat wiem…Poproszę konkretne odpowiedzi.

Po pierwsze to nie to forum, to kwestia z gatunku autoserwisu i mało prawdopodobne aby ktoś tu się na tym znał, idź raczej na jakieś forum o serwisowaniu samochodów.

A tak poza tym to programy do serwisowania komputera samochodu z tego co się orientuję są drogie i dostępne (legalnie) tylko dla autoryzowanych autoserwisów więc tu na 500% takiego nie znajdziesz nawet w wersji demo.

Konkretniejszej odpowiedzi to raczej nikt tu nie będzie w stanie ci dać.

Dodane 17.11.2010 (Śr) 14:38

Dodam jeszcze że nawet jakbyś już miał komputer, odpowiednie oprogramowanie i odpowiedni kabel z odpowiednim interfejsem (zapewne też jest drogi i dostępny tylko dla autoserwisów) to i tak bez profesjonalnej wiedzy o programowaniu komputera danego modelu samochodu/silnika nie radzę się tym bawić bo mało prawdopodobne że coś poprawisz a na 90% coś schrzanisz.

Po pierwsze to nie baw się w moderatora i nie pouczaj mnie bo temat jak najbardziej jest zwiazany z komputerami i oprogramowaniem.

To źle się “orientujesz”.

Bzdura totalna, może lepiej nie pisz nic już ? :confused:

A to niby dlaczego by tak miało być?? jest jakieś prawo które zabrania samemu diagnozować i naprawiać auto??

ps: połowa mechaników w tak zwanych serwisach naprawczych to partolą , nie ze się nie znają itp. choć i tacy się zdarzają tylko olewają sprawę i robią aby szybciej i skasować $

Są poprostu 2, 3 typy kabli

Te których ty szukasz to kable które pozwolą ci tylko ‘zbadać auto’. Wykonać testy diagnostyczne, oraz podpatrzeć błędy silnika i elektroniki oraz je usunąć jeśli dane oprogramowanie pozwala.

Inne kable są przeważnie stosowane właśnie w serwisie i ich koszt jest znacznie większy. Często ponad 1000zł, ale dają one o wiele więcej możliwości tylko że przy takich kablach trzeba mieć pewną wiedzę, a jeśli ty nawet nie wiesz jak i co podłączyć to lepiej żebyś tak odrazu za to się nie brał.

Polecam przejrzeć fora motoryzacyjne twojego autaa

http://www.diagnostik.pl/testery_diagno … y_kia.html

Być może autorowi postu chodzi o takie coś ;). Wcale niedrogie i pomysł by samemu przeprowadzać diagnostykę wydaje się niegłupi.

Podejrzewam, że takie coś odczytuje dane z czujników pokładowych auta. I jak pokazują wyniki wyszukiwań w google ceny takich urządzeń nie są kosmicznie wielkie.

surge do profesjonalnej obsługi serwisowej samochodu potrzeba Ci sprzętu za kilka tysięcy złotych. Owszem, możesz kupić na allegro interfejs za “kilka stówek” ale wiele nim nie zdziałasz. Po za tym bez odpowiedniej wiedzy guzik zdziałasz.

Wiedzę idzie nabyć, :smiley:

Tu masz urządzenie za w miarę nie dużą kaske hehe

http://www.auto-warsztat.com.pl/amx550.html :slight_smile:

Byleby to była jeszcze wiedza praktyczna, nie teoretyczna.

Najpierw jest teoretyczna , a potem praktyczna :stuck_out_tongue: