Jak podpiąć dysk z zepsutym windowsem


(Webmrs Ryan) #1

mam dwa dyski - jeden sata - działający, i jeden dosyć starszy. na tym sata mam dobrego windowsa, a na tamtym starym windows nie dziala. potrzebuje za posrednictwem windowsa z tego sata przenieść dane na ten sata. jednak gdy podpinam dysk, komputer zawsze uruchamia system z tego zapsutego dysku.

co zrobić?

próbowałem zworkami ale nie dało o efektu.


(Adalbert) #2

Podłącz nowy dysk na port SATA0, a stary na drugą taśmę IDE, jako slave (zworki + ustawienie na środkowej wtyczce na kablu IDE) i poszukaj opcji bootowania w BIOSie na dysk pod SATA.


(Webmrs Ryan) #3
  1. nie wiem o co chodzi z portem SATAO, nie mam takowego mam 4 porty SATA II

  2. po podłączeniu na środkowy wtyk i na slave nie widzi tego dysku ani bios ani windows

-- Dodane 31.10.2009 (So) 21:09 --

po zmianie zworek z slave na master też nie działa :confused:


(Adalbert) #4

Masz 4 ponumerowane porty SATA II, chodzi o to by włożyć do pierwszego wg numeracji (którym zazwyczaj jest SATA0).

Zobacz czy wszystkie piny na dysku i płycie głównej są w porządku, oraz czy taśma IDE jest całkowicie sprawna.


(Webmrs Ryan) #5

więc dałem na SATA II 1

wymieniłem taśme na inną

zworka na slave

nadal widzi tylko SATE

zworke slave mam ustawić na general pin settings czy limit capacity to 32 Gb ?


(Adalbert) #6

Najlepiej zrób zdjęcie dysku prezentujące ustawienia, które można zmienić zworką. Pamiętaj, by urządzenia slave były podpięte pod pierwsze (licząc od płyty) / środkowe gniazdo taśmy IDE, oraz żeby wejść do BIOSu i spróbować ponownie wykryć urządzenia.

I rozumiem, że czwarty port SATA nazywa się SATA II 4?


(Webmrs Ryan) #7

za każdym razem wchodze do biosu i sprawdzam czy da się zbootować

czwarty port sata to SATA 4

-- Dodane 31.10.2009 (So) 22:26 --


(Adalbert) #8

Podpinasz dysk do taśmy dobrze, piny na dysku wyglądają w porządku (sprawdź jeszcze ich połączenie do płytki od spodu dysku), sprawdź jeszcze gniazdo na płycie głównej i upewnij się, że taśma IDE jest w idealnym stanie.

Wg zdjęć, aby mieć slave nie wsadzasz w ogóle zworki, ale możesz spróbować na ustawieniu limit capacity to 32 Gb.

Zresetuj ustawienia BIOSu.

Jak nic z tego nie pomoże, to udaj się z dyskiem do znajomego.


(Webmrs Ryan) #9

z połączeniem chyba nie ma problemu, bo wcześniej działał jak był na master.

pokombinuje i jak jeszcze będę miał problemy to napisze.

dziękuje i pozdrawiam.